Babysim kan göra ditt barn sjukt

Ny undersökning: barn med anlag för allergi löper dubbelt så stor risk

RELATIONER

Spädbarn med anlag för allergi och astma drabbas dubbelt så ofta än andra av luftvägsinfektioner om de går på babysim, visar en norsk undersökning.

Under torsdagen presenterar Nasjonalt folkehelseinstitutt i Norge en ny undersökning om barn och babysim. Den visar att 10,5 procent av barn under ett år med arvsanlag för astma och allergi, jämfört med 5,6 procent utan anlag, drabbas av lung- och öroninflammation, bronkit eller förkylning efter att ha deltagit i babysim.

– Om barnet får regelbundna luftvägsinfektioner och någon av föräldrarna, eller båda två, har en atopisk sjukdom, bör de tala med sin läkare om det är förnuftigt att fortsätta med babysim, säger barnläkaren Frode Njå till Verdens Gang.

”Stimulerande övning”

Nasjonalt folkehelseinstitutt vill inte avråda från babysim innan mer forskning finns på området.

Göran Wennergren, professor i barnmedicin och specialist på astma och allergi, tycker att föräldrar kan ta det lugnt.

– Jag tror att man ska ta detta mycket sansat. För det första visar undersökningen inte att barnen blir mer allergiska, utan att de kan få fler infektioner. Det ska vägas mot alla de positiva effekter som babysim för med sig. Det är en stimulerande övning och gynnar en fin kontakt mellan föräldrar och barn, säger han till aftonbladet.se.

Barnallergierna ökar

Enligt rapporten kan orsaken till luftvägsbesvären vara hela badhusmiljön, omklädningsrummen, kemikalierna i vattnet och kontakten med andra barn.

Nära hälften av alla barn i Sverige har någon form av allergi i dag, och det är bland barnen som allergierna ökar. Allergi beror på miljö och arv: barn till allergiska föräldrar löper stor risk att själva drabbas.

Hanna Blanksvärd

ARTIKELN HANDLAR OM