Ha koll - och ingrip direkt

Så hjälper du ditt barn från nätmobbare

RELATIONER

Vem får ditt barn mejl från?

Du kan stoppa nätmobbning genom att ha koll.

- Ta reda på vad ditt barn gör på nätet, säger Richard Ericsson, chefredaktör för nätmötesplatsen Lunarstorm.

Föräldrar har en skyldighet att veta vad barnen gör på internet, menar Caroline Stiernstedt på Friends.

Han tycker att det är viktigt att föräldrar är lika uppmärksamma efter nätsurfandet som när barnet kommer hem från skolan.

- Läs av signalerna och kolla barnets humör.

Föräldrar bör sätta sig in i vad barnen gör när de sitter framför datorn, vilka sajter och chattar de är inne på och vilka de får mejl från.

Sätt tydliga gränser

- Det är en diskussionsfråga om man ska läsa barnens mejl. Det handlar om att sätta tydliga gränser. Som förälder har man en skyldighet att veta vad barnen gör på nätet, säger Caroline Stiernstedt, verksamhetschef på på stiftelsen Friends.

Om det finns tecken på att barnet utsätts för mobbning via nätet bör föräldrar ingripa direkt:

- Blir du mobbad på en nätmötesplats som Lunarstorm kan du blockera mobbaren, så att han eller hon inte kan skicka mer meddelanden till dig. Sedan ska du kontakta oss, vi kan utfärda en varning eller stänga av mobbaren, säger Richard Ericsson.

Sitt med vid datorn

Han rekommenderar att spara hotfulla eller trakasserande meddelanden eftersom i princip allt man gör på internet går att spåra.

- Vi anser att skolor ska ha inloggning så att det blir lättare att kolla vem som har gjort vad, säger Caroline Stiernstedt.

Hon tycker att föräldrar inte ska dra sig för att fråga vad barnen gör på internet och kanske sitta med framför datorn ibland.

- Många barn vill ha aktiva vuxna omkring sig, att föräldrarna ska veta vad de gör.

Så hjälper du ditt barn mot nätmobbare

Emmy Sundqvist