Forskare: Illamående gravida inbillar sig

”Besvären sitter lika mycket i huvudet som i kroppen”

RELATIONER

Att gravida kvinnor mår illa på morgonen beror lika mycket på psyket som på kroppen, hävdar forskare vid universitetet i Toronto. De menar att läkare som behandlar illamående hos gravida ska ta med i beräkningen att det kan bero på att de är deprimerade eller känner sig isolerade.

– Kvinnorna har en tendens att uppfatta symptomens allvar efter hur de mår i helhet och hur andra aspekter av deras liv påverkas, säger Dr Chandra och Dr Magee, som ligger bakom studien, till BBC.

Men graviditetsexperter säger att morgonillamående är ett riktigt fysiskt problem för många kvinnor som väntar barn. Upp till 80 procent av gravida hävdar att de lider av problemet, som kan variera från lätt illamående till att de kräks regelbundet. I de värsta fallen kan kvinnorna drabbas av vätskebrist och viktnedgång som gör att de måste tas in på sjukhus.

”Uppfattar besvären som värre”

De kanadensiska forskarna studerade 500 kvinnor i nionde veckan som ringde till en hjälplinje för att prata om sitt morgonillamående. De fick svara på frågor om hur dåligt de mådde och hur ofta de kräktes. 45 procent av kvinnorna sa att de hade allvarliga problem medan 49 procent tyckte att bevären var ”normala”. Bara 6 procent upplevde dem som ringa.

Forskarna upptäckte att kvinnornas verkliga problem skiljde sig mycket från hur de upplevde dem. De uppskattade att bara 14 procent av kvinnornas obehag berodde på de fysiska besvären.

De menar att andra faktorer, som vilket stöd kvinnorna får av sina familjer, hur förstående läkarna är och vad de äter, påverkar hur de mår till stor del.

– Kvinnor som äter lite och ofta säger att de mår mycket bättre än andra, säger forskarna.

Men de håller med om att över hälften av alla gravida kvinnor påverkas av illamående på mornarna i början av graviditeten.

”Finns fysiologisk förklaring”

Louise Hallin, barnmorska och psykoterapeut på Munkbrons mödravårdscentral tycker att det skulle vara konstigt om majoriteten av alla gravida skulle känna något som inte fanns.

- Det skulle förvåna mig om de här forskarna jobbade inom gynekologin. 90 procent av alla gravida känner illamående. Det är en väldigt liten grupp som inte känner någonting, säger hon till aftonbladet.se

De flesta mår illa mellan vecka 6 och 14 under graviditeten. Enligt Louise Hallin finns det fysiologiska förklaringar. Hon uppmanar kvinnor att lyssna på sin kropp.

- Illamåendet börjar vid en viss hormonnivå och den nås omkring vecka 6. Illamåendet påverkar nervsystemet så att kvinnorna får dåligt blodtryck. Det gör dem passiva och trötta och de vilar så mycket som möjligt. Det kan till och med vara bra för graviditeten. Kvinnorna lugnar ner sig och slutar stressa, säger hon.

Barnmorskan kan hålla med om att psyket spelar in i vissa fall.

- Vi märker att kvinnor som är psykiskt sköra, som har ett hotfullt äktenskap eller som är väldigt stressade, har större besvär, säger hon.

Lotta Zachrisson