Hjälp, vårt barn har tagit över!

Lugn, här är tipsen som lär dig säga nej

Foto: Katrin Jakobsen
Pappas och mammas prinsessa har en vilja av stål. Att lära sig stå emot och säga ifrån som förälder gör att hela familjen mår bättre.
RELATIONER

Klart att man älskar sina ungar och vill ge dem allt.

Men varning! Låt inte barnen ta makten hemma.

Lär dig säga NEJ ibland. Det mår både du och barnen bra av.

Varje dag är det samma sak. Från morgon till kväll så är det ungarna som bestämmer allt, från vilka frukostflingor som ska stå på bordet till vilka tv-program familjen ska titta på. Och när det blir helg så gör hela familjen saker tillsammans. Saker som barnen gillar, förstås – annars blir familjens yngsta medlemmar tjuriga.

Att säga nej är att bry sig

”Vi är i alla fall bra föräldrar?” försöker vi trösta oss när det äntligen blivit tyst i barnkammaren och två trötta föräldrar har stupat i säng.

Känner du igen dig? I så fall måste du bryta mönstret.

– Du gör faktiskt dina barn en björntjänst genom att låta dem ta över hemma helt och hållet, säger Mats Granlund, professor i psykologi och med lång erfarenhet som barnpsykolog.

– Att säga nej är inte att vara en dålig förälder, utan att bry sig. Om dina barn alltid får som de vill kommer de att få svårare att umgås med andra, de tappar social kompetens och riskerar att bli stressade av för mycket ansvar och vaga normer. Barnet får en uppblåst och felaktig självbild, säger Mats Granlund.

– Och själv blir du ju sliten av att låta barnens behov helt ta ut dina egna, alltså ingen stark mamma eller pappa.

Diskutera inte alla beslut

Du som förälder har rätt att sätta dagordningen, både för barnens skull och din egen.

– Det är vare sig fel eller farligt för barnet, så länge du undviker att bli auktoritär och bestämmer för bestämmandets skull.

Ett litet förhandlingsutrymme ska finnas kvar – men du måste inte diskutera alla beslut med dina barn, menar Mats Granlund.

– Det här blir i bästa fall en lyckad balansgång under barnets uppväxt: ett växelspel mellan att resonera när utrymme ges och att du som förälder sätter ner foten när det behövs.

Lite lagom egoism för alla föräldrar är alltså helt rätt. Du blir kort sagt en bättre förälder.

5 tips som gör dig till en bättre förälder

Camilla Svenonius ([email protected])