Supermodellen: Sluta banta mammor!

Tvåbarns- mamman Elle MacPherson rasar mot kraven på att nyblivna mammor ska gå ner i vikt

RELATIONER

Elle MacPherson, 38, som just fött sitt andra barn har tröttnat på utseende- fixeringen. Nu kritiserar hon att många nyblivna mammor känner sig pressade att snabbt ska bli smala igen. I en tidningsintervju talar hon ut om kraven, vikten och förlossningsdepressionen.

– Jag är inte jättesmal längre, men vem bryr sig? säger supermodellen.

Foto: AP
Trött på smalhetsen bland nyblivna mammor – Det är farligt att banta, både för mor och barn, säger H&M-modellen och tvåbarnsmamman Elle MacPhersson.

Australiensiska Elle MacPherson, som bland annat är känd som H&M-modell, är annars van vid att fokus riktas mot hennes kropp. Hon har fått smeknamnet ”the body” och har byggt upp en framgångsrik karriär på sitt utseende. Men för sex månader sedan födde Elle MacPherson sitt andra barn och hennes inställning har förändrats. I tidningen Harpers Bazaar berättar hon om hur jobbigt det var med kraven på att snabbt få tillbaka sitt gamla utseende. En press hon tror att många nyblivna mödrar känner.

– Det verkar som om det finns en konkurrens mellan kvinnor, om vem som kan gå ner i vikt snabbast efter en förlossning, säger Elle MacPherson till tidningen.

”Vem bryr sig?”

Själv har Elle, som drabbades av en depression efter förlossningen, inte lyckats komma tillbaka till sin idealvikt.

– Jag är inte tillbaka vid utgångspunkten, men det är normalt. Jag fick min son i februari. Jag är inte supersmal, men vem bryr sig? Bantning är farligt både för mor och barn, säger 38-åringen.

Kändismammor dåliga förebilder

Elle MacPhersons utspel kommer inte lång tid efter att en talesman för Australian Medical Association riktade kraftig kritik mot en rad bantande kändismammor, skriver Verdens Gang. Läkaren Rick Kausman, som jobbar med ätstörningar, menade att Victoria Beckham, 29, och Liz Hurley, 38, med sina smalkurer är farliga förebilder för andra nyblivna mammor.

Jenny Lindblom

ARTIKELN HANDLAR OM