Jubel och ilska efter amning i tv

Ett par bröst och en hungrig baby hett ämne i Australien

RELATIONER

LONDON

Den australiska programledaren Kate Langbroek ammade sin son i tv.

Något som fått halva landet att jubla och resten att rasa.

- Jag är förvånad över att amning fortfarande är så kontroversiellt, säger Amningshjälpens ordförande Monica Kolm-Sandström.

Kate Langbroek, populär programledare för pratshowen "Panelen", kom tillbaka från graviditeten med nyfödde sonen Lewis för att leda programmet. Under intervjuerna passade hon samtidigt på att amma Lewis. Tittarreaktionerna lät inte vänta på sig. Det är inte hon som ammar på bilden.

Ett par bröst och en hungrig baby är just nu det stora diskussionsämnet i Australien.

Kate Langbroek är populär programledare för pratshowen "Panelen". I onsdags kväll kom hon tillbaka till jobbet efter att ha fött barn. Med sig hade hon sin nyfödde son Lewis och medan hon intervjuade gäster ammade hon honom i direktsändning.

Reaktionerna från tittarna lät inte vänta på sig.

- Det har definitivt varit blandade känslor. Vissa ger henne sitt stöd medan andra är ganska upprörda, säger en talesman för tv-bolaget Ten Network.

Många av de hundratals tittare som hört av sig tyckte att Langbroeks ammande var "äckligt", "upprörande" och "skandalöst".

Stark och viktig signal

Andra menade däremot att Kate Langbroeks tv-sända ammande var en stark och viktig signal för kvinnor som vill amma offentligt.

- Vi behöver modiga personer som går ut så här och gör ett ställningstagande. Det gör det lättare för oss vanliga att följa efter, säger läkaren Ingrid Tall på Australian Medical Association till nyhetsbyrån AP.

Tidigare i år orsakade parlamentsledamoten Kirsty Marshall debatt när hon ammade i det australiska parlamentet.

Hon ombads lämna salen.

- Man ska väl inte säga så, men rent ut sagt är det för jäkligt att det ska vara så här, säger svenska Amningshjälpens ordförande Monica Kolm-Sandström.

Kvinnofälla

Hon säger att det tyvärr även i Sverige är många som inte vill se kvinnor amma offentligt.

- Men om man inte får amma överallt blir det en kvinnofälla. Kvinnan kan inte gå ut, inte jobba. Hon blir helt låst till hemmet om hon bara får amma där.

Monica Kolm-Sandström påminner om att en svensk mamma för några år sedan tvingades lämna ett café när hon ammade där.

- Amning väcker fortfarande starka känslor hos många. Konstigt nog är det många kvinnor som reagerar. En del kan vara kvinnor som velat amma men inte lyckats, det kan tyvärr vara otroligt skuldbelagt.

Att folk reagerar på ett naket bröst tycker Monica Kolm-Sandström är konstigt.

- Man ser ju inget av bröstet, barnet täcker det ju. Pamela Anderson eller alla herrtidningar visar betydligt mer bröst.

Jennifer Wegerup