Lennart berättar om Theodor

”Och Theodor själv … ja, han är verkligen en härlig liten kille”

RELATIONER
Foto: Sara Ringström

”Jag ville visa i bild hur ett provrörsbarn blir till. Så fick jag tips om Christian och Louise via Sophiahemmet. Det var fantastiskt egentligen, så öppna, avspända och positiva som de var. De var inte främmande för några bilder. ‘Gör vad du vill’, sade de. Det var starkt.

Men de ville visa för andra hur det går till när ett provrörsbarn blir till. Och att det går. Många skäms, men inte Louise och Christian.

De älskade att visa sin Theodor, och var så stolta och glada.

Och Theodor själv ? ja, han är verkligen en härlig, liten kille. Vid ett tillfälle ville jag ta en riktig närbild på honom bredvid en sådan skål som han blev till i. Och han var så full av energi. Du skulle ha sett. Morsan var strålande som över huvud taget lyckades hålla honom.

Killen från skålen var minsann inte vem som helst – utan en kille full av energi.

Jag har tänkt mycket på det här med provrörsbarn. Jag och Bo G Ericsson – han på Vetenskapens värld, du vet – har pratat om detta att det finns en hel värld av barn som egentligen aldrig skulle ha funnits. Mängder av liv som för bara ett antal år sedan aldrig skulle ha kunnat bli till.

Likadant är det med alla barn som är för tidigt födda. De som jag fotograferade till den här boken skulle aldrig har överlevt för tolv, tretton år sedan när förra upplagan kom ut.

Men det som fascinerar allra mest är nog ändå att provrörsbarnen blir precis som alla andra barn. Man ser ingen som helst skillnad.

Tänk, alla dessa barn som aldrig skulle ha varit födda. Vilken fantastisk möjlighet! Vilken gåva!”