Adam filmades – i mammas mage

Foto: Sara Ringström
Christina Jivegård tappades på flera liter fostervatten i veckan. Annars hade barnen i hennes mage dött. Vid en av tappningarna filmades lille Adam. ”Den filmen är givetvis en skatt att ha.”
RELATIONER

På en stor skärm såg Christina Jivegård bilderna inifrån sin egen mage. Sonen virvlade runt därinne. Handen upp mot munnen. En tumme som trycker mot linsen. Och så en liten snopp.

– Helt plötsligt fick jag bekräftat att det var en pojke.

 C hristina Jivegård var ute och julhandlade när hennes läkare ringde och frågade om Lennart Nilsson kunde få filma inifrån hennes mage.

– Jag sade ”Okej! När då?”

Om en halvtimme svarade läkaren. Så det var bara att lägga om kursen och ta sig till sjukhuset.

Christina väntade egentligen tvillingar, men det andra barnet skymtade aldrig. Adam låg i vägen.

Det krävs väldigt speciella medicinska skäl innan man går in och kikar i en gravid mage. Risken att något händer med barnen är stor.

Men Christina tvekade aldrig.

Hennes båda foster drabbades av något som heter tvillingtransfusionssyndrom. Det innebär att näringen från moderkakan blir snedfördelad. Den ena tvillingen får alldeles för mycket näring, den andra alldeles för lite.

Det foster som får för mycket näring producerar av någon anledning så mycket fostervatten att både fostrens och mammans hälsa äventyras.

– Man komprimerar barnen till döds om läkarna inte tappar av fostervatten. Det är det enda man kan göra. Mot slutet tömde de mig på sex sju liter ett par gånger i veckan, berättar Christina.

Tappningarna av vatten pågick hela tiden. Ingreppen blev vardag.

Därför var det inte så underligt att hon tillät att läkarna gick in i och kikade i hennes livmoder.

– Syftet var faktiskt inte att Lennart Nilsson skulle filma. Utan att min läkare skulle få svar på en del oklarheter.

Men visst är det speciellt för familjen Jivegård att ha en kvarts-lång film inifrån magen i dag – drygt tre år senare. Unikt, men också smärtsamt.

Adams tvillingbror Oliver klarade nämligen inte livet utanför livmodern. Bara några dagar efter förlossningen avled han.

– Det väcker så många känslor att titta på filmen. Ovissheten. Rädslan. Allt bubblar upp inom en.

Även efter att Adam föddes har Lennart Nilsson varit och fotograferat honom ett par gånger.

– Han är fantastisk. Han kan nog få precis vem som helst att göra vad som helst. Och blicken ? vilken blick den mannen har.

En blick som har förevigat många fantastiska motiv. Bland annat en liten Adam, tjugo veckor efter befruktningen. Underbara bilder på en tumlande liten bebis. n

ARTIKELN HANDLAR OM