”Vi ringde Lennart mitt i natten”

Foto: Börje Thuresson
Bara sex veckor efter befruktningen fångade Lennart Nilsson för första gången Denise på bild. Redan då en livlig, liten krabat som sprattlade runt i mammas mage. I dag är hon 1,5 år och fortfarande lika livlig.
RELATIONER

När Rosa Silva Sades, 26, var i åttonde veckan fick hon blödningar. På sjukhuset mötte hon Lennart Nilsson. Och fick underbara bilder på sin ofödda lilla dotter.

 Ä rligt talat hade varken Rosa eller hennes kille, Jimmy Campillay Silva, någonsin hört talas om Lennart Nilsson när de inne på sjukhuset undrade om han kunde ta några foton av det ofödda barnet.

Men nu vet de vem han är. Med besked.

Efter det första mötet har det nämligen hunnit bli en hel del. Rosa har poserat med den gravida magen i alla möjliga sammanhang. Många av bilderna syns i boken. Och på förlossningen skulle han ha varit med.

– Vi ringde honom mitt i natten, men det blev akut snitt så han hann inte fram. Men han tog bilder på allt som hände precis när hon kom ut. Och det känns så fint, annars hade jag aldrig fått se vad som hände de första timmarna, säger Rosa.

Hon förlorade nämligen så mycket blod efter snittet att hon hamnade på intensiven.

– Det första jag hörde när jag vaknade var Lennarts röst. Det var den som fick mig att öppna ögonen. Jag minns precis vad han sade: ”Grattis, Rosa. Du har fått en underbar liten flicka”. Det var fantastiskt.

Direkt efter första träffen med Lennart Nilsson åkte Jimmy och Rosa hem till Jimmys mamma med de fantastiska bilderna på åtta fosterveckor gamla Denise. Överlycklig kastade hon sig på luren för att ringa släktingarna i Chile.

– Hon visste redan vem Lennart var. Och hade hans bok. Fast på spanska, förstås. Många av våra vänner och släktingar därnere visste också redan vem Lennart var.

Under de två år som har gått sedan Jimmys och Rosas första möte med Lennart har en fin vänskap vuxit fram.

– Lennart är en helt underbar människa. Det går inte annat än att tycka om honom, säger Jimmy och Rosa i munnen på varandra.

Och att ha gått igenom hela graviditeten tillsammans med Lennart – och hans kamera – har blivit ett unikt minne.

– En sån upplevelse får man bara en gång i livet, säger de. n