”Bilderna på Ludvig känns riktigt lyxiga”

Före, under och efter förlossningen … Ludvig är en minst sagt dokumenterad liten kille. De tredimensionella bilderna är nästan som porträtt.
RELATIONER

Ludvig, 2,5 år, är van vid att bli fotad. Det blev han redan inne

i mammas mage.

Sedan dess har det hunnit bli hundratals bilder. Till och med

i förlossningsögonblicket var mästerfotografen med.

 F örst var det bara frågan om något enstaka fototillfälle. Men ju längre tiden led desto fler gånger träffades de tre. Rulle efter rulle togs.

Först dokumenterades graviditeten in i minsta detalj, sedan förlossningen och till sist även resultatet – Ludvig, som i dag är 2,5 år.

– Vi tyckte bara att det var kul, säger Anna och Niclas Wigren.

De fascinerades av att se mästerfotografen arbeta.

– Så otroligt intensiv, samtidigt som han är så ofattbart optimistisk. Det bara flödar.

Dessutom en perfektionist ut i fingerspetsarna.

Trots att Lennart Nilsson fotograferat Anna och Niclas i en hel del intima stunder – och även under hela förlossningen – kände de sig aldrig obekväma, eller generade. Aldrig någonsin.

– Han kör aldrig över någon. För honom måste det kännas bra för alla inblandade. Under förlossningen märkte jag honom inte ens. Så lågmäld är han.

Att dessutom få chansen att göra ett ultraljud med den tredimensionella tekniken var ett stort privilegium. En apparat lånades från Österrike. Lennart Nilsson fotograferade lilla Ludvig när han snusar inne i mammas mage. Till och med när han suger på tummen.

– Det känns så lyxigt att ha de bilderna.

Och då syftar de inte bara på ultraljudsbilderna. Utan även på de hundratals bilder som Lennart Nilsson tagit på Ludvig under hans första år i livet. Och på alla de bilder som finns i den nya boken – både före, under och efter förlossningen.

– Självklart är vi stolta. n

ARTIKELN HANDLAR OM