En bra frukost ger smala barn

Långsamma kolhydrater på morgonen leder till mindre lunchportioner

1 av 3 | Foto: ULF PALM
DÅLIG START - MER MAT Valet av frukost har stor betydelse för hur mycket kalorier barnen sedan sätter i sig till lunch. Det har forskare i Storbritannien kommit fram till genom att studera frukostvanorna bland 9-12-åringar.
RELATIONER

Vitt rostat bröd med marmelad och en kopp varm choklad.

Sämre frukost kan ett barn knappast få.

Hungern återkommer snabbt och lunchen blir betydligt större än barnet behöver, enligt en ny undersökning.

Med tanke på att allt fler barn blir överviktiga bör dagens föräldrar vara mer noggranna med frukosten hemma.

Det anser forskarna på Oxford Brookes universitet i Storbritannien som jämfört vilken effekt olika sorters frukostar har på barnens aptit. I studien ingick 37 barn i åldern 9-12 år som serverades tre frukostvarianter.

Bryts ner snabbt

En med högt glykemiskt index, det vill säga kolhydrater som snabbt bryts ner till socker i kroppen. En annan med lågt glykemiskt index och en tredje med lågt glykemiskt index men med tillägg av socker.

Under tre dagar i rad fick de en sorts frukost. Efter fem veckor fick de prova en annan variant. Efter frukosten tilläts de bara dricka vatten och äta en liten frukt. Till lunch fick de sedan äta vad de ville.

Forskarna frågade hur frukosten smakade, hur mätta barnen var och registrerade vid lunchtid allt barnen lade på sina tallrikar.

Åt fler kalorier

Resultaten som presenteras i den barnmedicinska tidskriften Pediatrics visar att valet av frukost har stor betydelse för hur mycket kalorier barnen sedan sätter i sig till lunch.

Alla var lika mätta när skoldagen började, men de som åt en frukost med högt glykemiskt index blev snabbare hungriga igen. De åt i snitt 145 kalorier mer till lunch än när de fått en frukost med långsamma kolhydrater som fullkornsbröd och grönt.

Så fungerar GI-värdet

Högt GI.

GI-värden för några vanliga livsmedel

Caroline Hougner