”Be inte om ursäkt för barnen”

Thomas Bodström sätter sonen före Sverige

Foto: Börje Thuresson
pappaLEDIG MINISTER. Thomas Bodström tänker vara hemma två månader med yngste sonen Mattias.
RELATIONER

Mötet ligger halvfem. Precis när du ska hämta på dagis. Och förra veckan var chefen irriterad när lillkillen var sjuk igen. Dessutom vill du ju ta föräldraledigt, men vet inte om du vågar.

Med justitieminister Thomas Bodström som chef hade ditt liv varit enklare.

– Det är bara att inse att många har små barn. Och då måste jag som chef visa att det är okej, säger Thomas Bodström.

Själv har han fyra barn. Förutom Olof, 12, Ture, 8 och Maria, 5, så har Thomas och hustrun Helén precis fått lille Mattias, fyra månader.

Fyrabarnsfar och justitieminister. Visst kan det låta väl körigt. Men det gäller att skapa förutsättningar för att det ska fungera. För någon frånvarande karriärpappa har Thomas Bodström ingen lust att vara. Dessutom måste hans fru kunna fungera på sitt jobb som lärare.

– Jag hämtar minst en gång i veckan, och lämnar i alla fall ett par, säger han.

Anpassar möten till dagis

Thomas Bodström tar även ut lediga dagar för att vara med sina barn. På så vis flaggar han för sina medarbetare att det är helt okej att emellanåt prioritera barn och familjeliv. Samtidigt vill han konkret underlätta för de medarbetare som är småbarnsföräldrar.

– Jag lägger i princip aldrig möten före klockan nio eller efter halvfyra. Alla måste kunna vara med, även de som hämtar och lämnar på dagis.

Och börjar någon ursäkta sig över att dagis har ringt för att barnet är sjukt blir han eller hon genast avbruten.

– Att ursäkta sig i sådana lägen är som att be om ursäkt för att man har barn. Alla ungar blir sjuka. Så är det bara. Det ska man inte skuldbelägga sig för, säger Thomas Bodström.

Tar pappaledigt två månader

Dessutom uppmuntrar han alla – särskilt pappor – att ta föräldraledigt. Att ta pappaledigt tycker han tyder på ansvarskänsla och god simultankapacitet. Och de manliga medarbetarna verkar ta honom på orden. Hittills i år snittar ”hans” pappor nämligen på drygt fyra månader långa pappaledigheter. Snittet för riket ligger på knappa två månader.

Själv ska han givetvis också vara hemma med sin lille Mattias. En månad i vår, och en nästa höst är det sagt.

– Jag har i och för sig inte talat med Göran (Persson, reds anm) än. Men det blir nog inga problem, skrattar han.

Hur reagerar dina internationella kolleger på att du ska vara pappaledig?

– De blir väldigt förvånade och tror säkert att det är en förtäckt form för att avgå. Men vi pratar faktiskt mer och mer om barn när vi ses i Bryssel. Så var det inte tidigare. Det betraktades inte som manligt. Så det går åt rätt håll även där.

Sofia Wadensjö Karén