Sju av tio vill inte lagstifta om föräldraledighet

Mona Sahlin: Debatt i ämnet är viktig

RELATIONER

Sju av tio av aftonbladet.se:s läsare tycker inte att det behövs en lag om att dela föräldraledigheten lika.

Jämställdhetsminister Mona Sahlin, som ställt sig positiv till förslaget, tror däremot att en lag kan hjälpa och stötta nyblivna pappor.

- Många killar känner press och törs kanske inte vara hemma med sitt barn, en lag skulle stötta dem, säger Sahlin.

Varför tror du att så många som sju av tio säger nej till en lag om att dela föräldraledigheten lika?

- Jag kan förstå att många är tveksamma, det är därför som det är så viktigt med en debatt i ämnet. Det finns många problem, framför allt löneskillnaden. Det är fortfarande ofta männen som tjänar mer och då kan det kännas tufft att dela ledigheten lika. Sedan är det många kvinnor som vill vara hemma. Det är en fantatstisk möjlighet att få vara hemma med sitt barn och det är ett område som kvinnor fortfarande känner att de har kontrollen över.

Vad är det bästa med pappaledighet?

- Att barnen får närhet och förebilder när de umgås med både mamma och pappa. Pappaledigheten spelar också roll för löneskillnaderna. Som det är nu är det ofta arbetsgivaren inte tycker att det är någon idé att satsa på personalutveckling för kvinnor lika ofta som för män då kvinnor kommer att vara borta från jobbet mycket mer. Många killar känner dessutom en press och törs inte alltid ta ut föräldraledighet idag, en lagstiftning skulle stötta och hjälpa dem i sin rätt att vara pappaledig.

Hur bra är svenska pappor?

- Vi har väldigt närvarande pappor jämfört med många andra länder. Det finns fortfarande länder där föräldraledigheten bara är en mammaledighet.

Åsa Asplid

ARTIKELN HANDLAR OM