Våld i tv på bästa barntid

RELATIONER

STOCKHOLM

Program med våld sänds på barntid. Ingen har längre kontroll eller känner ansvar för vad som visas i tv eftersom bolagen inte hinner se igenom alla program innan de sänds, enligt en ny rapport.

Våldsskildrings- rådet har regeringens uppdrag att granska tv-situationen för barn och ungdomar. En rapport som presenteras på Dagens Nyheters debattsida på torsdagen målar upp ett nytt tv-landskap där jakten på högsta möjliga tittarsiffror styr.

Programföretagen tvingas köpa in hela paket med filmer och serier för att få de program de verkligen vill ha. Ofta innehåller paketen stora mängder program som tv-bolagen inte har resurser att förhandsgranska, vilket innebär att program som kan innehålla till exempel våld kan sändas och de facto sänds på tider då barn kan tänkas se på tv. Detta utan att de programansvariga är medvetna om det, skriver rådets ordförande Inger Segelström och kanslichef Ann Katrin Agebäck.

Även Sveriges Television spelar alltmer på samma planhalva och med samma spelregler som de kommersiella kanalerna, skriver Segelstöm och Agebäck.

Inget våld före 21

Enligt radio- och tv-lagen är det, i kombination med praxis som har utarbetats av Granskningsnämnden för radio och tv, förbjudet att sända program med realistiskt våld och sex före klockan 21, påpekar artikelförfattarna. Men Granskningsnämndens fällningar visar att många program som sänds redan på eftermiddagarna innehåller för mycket våld.

- Framför allt gäller det programmet Sunset Beach på TV4, som har fällts flera gånger. Granskningsnämnden kände sig till slut tvungen att skriva till departementet för att det inte blev någon bättring, säger Ann Katrin Agebäck till aftonbladet.se.

Författarna påpekar att det inte är barnprogrammen som är för våldsamma.

- Men barn mellan 12 och 14 år ser inte på barnprogram. De uppget att de tittar på filmer, serier och underhållning, säger Inger Segelström.

Här är programmen som har fällts

fällda. Sunset beach, Buffy, The Visitor, Hornblowers äventyr, Merlin och Mörkrets furste.

TT , Lotta Zachrisson