Skojpistolen livsfarlig

Konsumentver- ket varnar för Musse Pigg-pistol i senaste Kalle Anka

1 av 2 | Foto: GUNNAR LIDÉN
8-årige Leonard Lidén och lillebrorsan Douglas, 6, visar upp de farliga sugkoppspilarna som följer med en Musse Pigg-pistol i senaste numret av Kalle Anka. Sugkoppspilar har orsakat flera dödsfall bland barn och nu varnar Konsumentverket för den farliga leksaken.
RELATIONER

Leksaken som följer med senaste numret av Kalle Anka är livsfarlig.

Nu varnar Konsumentverket för Musse Pigg-pistolen som skjuter sugkoppspilar - en typ av leksak som orsakat flera dödsfall bland barn.

Konsumentverket varnar för Musse Pigg- pistol i senaste Kalle Anka

- Det räcker med att pilla lite på leksaken så går den sönder. Om barnen får sugkoppen i halsen kan den suga sig fast och kväva dem, säger Wanda Geisendorf, KO:s barnsäkerhetsexpert.

Varnar köparna

Därför kräver verket att förlaget Egmont omedelbart tar bort leksaken från handeln. Samtidigt varnar KO både prenumeranter och köpare.

Enligt de svenska reglerna får inte sugkoppspilar säljas om de är kortare än 57 mm.

- Det har blivit något fel i tillverkningen, säger Kenneth Andrén, vd för Egmont Kärnan AB, som ger ut Kalle Anka i Sverige.

Varningsbrev

Egmont uppmanar nu återförsäljarna att plocka bort Musse Pigg-pistolen från hyllorna och ett varningsbrev skickas ut till de 110 000 Kalle Anka-prenumeranterna i Sverige. Men sent i går kväll fanns pistolen fortfarande kvar i många butikshyllor.

Lång rad dödsfall

En lång rad dödsfall där sugpilar varit inblandade har under senare år rapporterats runt om i världen. 1997 kvävdes en nioåring från Floda till döds när han fick en sugkopp av gummi i halsen. Sugkoppen kom från en plastpil från en leksakspistol.

- Men de här fallen är troligtvis bara toppen av ett isberg. Många kvävningstillbud registreras ju inte om barnen klarar sig, säger Wanda Geisendorf.

Kalle Anka-leksaker av annan typ har varit nära att kväva flera barn i Norge. Minst tre barn har förts till sjukhus sedan de fått leksakerna i halsen.

Flera dödsfall, skador, tillbud

Jon Hedenström

ARTIKELN HANDLAR OM