”Barnets huvud var 41 cm”

Aftonbladets läsare berättar om sina erfarenheter av stora barn

RELATIONER

”Barnets huvud var 41 cm”

”Läkarna gjorde en viktbedömning I-slutet på graviditeten, bedömde att han skulle väga ca 4 kg. Alltså helt normalt. När han väl föddes (blev igångsatt) vägde han 5,1 kg med ett huvudomfång på 41cm, det slutade med sugklocka där läkaren fick ta i ca 8-9 ggr, mot normalt 1-2ggr. Jag opererades med minst 30 stygn.Barnet mådde bra förutom att han hade väldigt ont i några veckor. Jag har idag inga som helst problem efter operationen.

Födde första med snitt och måste säga att trots utgången med förlossningen, är jag glad att vi ej visste hur stor han var,för hellre naturlig förlossning än snitt, man blir så oförmögen att göra saker med barnet efter snitt, såsom att bada det första gången eller bara gå runt och bära på den nyfödda. Allt detta kunde jag göra efter den naturliga förlossningen, och det är ju det som betyder mest.”

”Min William vägde 6 kg”

”10 Augusti 2001 födde jag mitt 4:e barn, William, på Karlstad förlossning. Han vägde vid födelsen 6070 gram och var 57 cm lång. Han var när han föddes en av de största som fötts vid Karlstad förlossning. Mina 3 andra barn har legat runt 4-4,2 kg. Men nu senaste gången gick jag över 14 dagar. Jag hade inga problem alls vid födelsen och ingen bedövning mer än lustgas. Inga stygn behövdes och barnmorskan sa jag var som gjord för att föda barn. Det hela tog från första värken 2-3 timmar och gick väldigt lätt. Jag har absolut inte blivit avskräckt av att föda barn på grund av hans storlek vid födelsen. William är idag 16 månader gammal och mår mycket bra. Han är stor för sin ålder och följer sin egen viktkurva. ”

”Jag hade velat ha kejsarsnitt”

”Min son vägde 5070 g och var 56 cm lång när han föddes 10 dagar över tiden. Det blev en rent utsagt skitjobbig förlossning som höll på med pinvärkar och värkar i 4 dygn. När jag väl skulle till att krysta var jag redan helt slut, jag trodde inte att det skulle gå. Jag har ett tvillingpar från innan men med dem snittades jag så detta var min första riktiga förlossning. Som tur var fastnade han inte och han kom ut hel. Men efteråt har tankarna om allt som kunde gått snett plågat mig. Varför var det ingen som insåg att jag bar på ett så stort barn? Hade de gjort det skulle jag aldrig fått gå över tiden. En barnmorska försökte få en läkare att göra ett ultraljud, typ dag 2, eller 3, men utan att ha tittat på mig sa läkaren att det inte behövdes.

Hade jag vetat att han var så stor så hade jag krävt snitt. Själv sprack jag naturligtvis mycket. De fick sy i två timmar för att få ihop mig igen. Det var helt klart en pärs och jag är glad att vi båda klarade oss utan men för livet. Jag är glad att jag inte skall föda fler barn och om jag skulle gjort skulle jag kräva mycket noggrannare kontroller innan. ”

”Vi har fortfarande en liten knubbis”

”I mars föddes vårt tredje barn och hon vägde vid födseln 4640 g och var 53 cm lång. De två äldre barnen vägde 3970 och 3680 gram när de föddes. Trots att den "sista" vägde mest var det den lättaste förlossningen och snabbaste.

Värkarna startade på morgonen nån gång, och vid tiotiden var vi på förlossningen. Klockan sex minuter över elva föddes vår dotter. Det gjorde ont, ont ont...ingen bedövning hann jag få, då det gick så fort. När det var över var det skönt att det gått fort. Hon mådde bra, men gick ner för mycket i vikt, till en början. Men när vi fått det att vända har hon bara ökat och är fortfarande en liten knubbis, nu åtta månader.”

”Inga fler barn för mig”

"Min förstfödde son vägde 4310 gr och var 56,5 cm när han föddes, det blev en jobbig förlossning som slutade efter 2,5 timmars krystande med sugklocka, jag var trasig i hela underlivet. 22 månader senare föddes min andre son, 4580 gr tung 55 cm lång, den förlossningen gick bra, han kom ut som han skulle, utan att jag gick sönder speciellt mycket! Sen blev jag varnad av en barnmorska som sa att om jag fick fler barn skulle det bli på över 5 kg. Så nu räcker det för mej.”

”Förlossningarna gick bra”

”Jag har fött 2 barn och dom vägde 4980 och var 56 lång, 4985 och 55 lång. Jag gick över tiden bägge gångerna och blev igång satt bägge gångerna. Jag tyckte förlossningarna gick bra.”

Mejla och berätta

ARTIKELN HANDLAR OM