Nu vill vuxna bli barn på nytt

Tecknade filmen ”Hitta Nemo” gör succé - men bland vuxna

1 av 3 | Foto: Andreas Bardell
Tecknad film - vuxensuccé Tony Johansson, 45 år och lärare, ser gärna tecknad film. Till "Hitta Nemo" på Filmstaden Söder har han dessutom fått med sig hela skolklassen.
RELATIONER

Tecknad barnfilm är en tittarsuccé - bland vuxna.

Fler vuxna än barn hittar biofisken Nemo.

- Det är förödande om alla blir 50-åriga tonåringar, säger Carl Hamilton, författare.

Sluta plocka vuxenpoäng.

Testa din verkliga

ålder med Aftonbladets barntest.

Tack vare barnsliga vuxna slår tecknade barnfilmen "Hitta Nemo" alla rekord. Mer än hälften av biobesökarna, 54 procent, är över 18 år.

- Hitta Nemo har brutit åldersbarriären. Vuxna tycker att det är helt okej att gå på tecknad film, säger Sture Johansson, marknadschef SF.

Den odubbade versionen av filmen går på sen kvällstid och marknadsförs enbart mot vuxna. Nio av tio besökare betalar fullt pris.

En av dem är Tony Johansson. Han är 45 år, lärare och har börjat uppskatta tecknad film i vuxen ålder. Till matinévisningen på Filmstaden Söder har han lockat med sig hela skolklassen.

- Vuxna mår bra av att se tecknad film. Det är hög kvalitet, bra handling och man vet att det löser sig på slutet, säger Tony Johansson.

Tydlig trend

Animerad film har varit mer än en barnlek ända sedan Aladdin och Lejonkungen. Men det är de senaste åren som produktionsbolaget Pixar framgångsrikt smält samman alla åldrar i tecknade filmer som "Toy Story", "Monsters Inc" och nu Nemo.

Trenden är tydlig i hela filmindustrin. Hälften av filmerna på årets tio i topp-

lista är breda barnfilmer. Sagan om Ringen-filmerna, "Hitta Nemo", "Djungelboken" och "Pirates of the Caribean" slåss alla om årets topplaceringar.

All masskultur är på väg åt samma håll. I dag skäms få över att längta efter nya Harry Potter-boken. I vuxenbokhyllan trängs Sagan om ringen-trilogin med japanska seriemagasin. När barnen lagt sig laddar föräldrarna spelkonsolen med egna dataspel och leker med fantasyfigurer.

Vuxenbarnsligheten är en kommersiell framgångssaga men kan lika gärna bli en samhällelig skräckfilm, varnar författaren Carl Hamilton.

- Många orkar inte med vuxenvärldens press, därför vill man se Harry Potter eller en tecknad fisk på bio. Att ha barnasinnet kvar är positivt men inte att lämna vuxenheten bakom sig, säger han.

Barnen är förlorare

I vår släpper han boken " Det infantila samhället" om faran med att generationsskillnader suddas ut.

- Vi blir allt sämre på att förstå mer komplicerad kultur. Det är som med vin. Om man bara dricker billigt rödtjut fattar man inte vad som är ett gott vin, säger Carl Hamilton.

I slutändan utarmas inte bara kulturen, utan även människan. Och stora förlorarna är barnen.

- Humanismen bygger på tänkande människor och att det är skillnad mellan barn och vuxna. För att barn ska kunna vara barn måste vuxna vara vuxna, säger Carl Hamilton.

Jessica Ritzén