Gravida Mette-Marit hyllas i Norge

Får beröm för att hon fortsätter jobba trots att hon är höggravid

RELATIONER

I Norge sjukskriver sig allt fler kvinnor under graviditeten, men Kronprinsessan går mot tendensen. Nu hyllas hon av norska experter för att hon fortsätter i samma takt med sina uppdrag.

Foto: trond solberg/VG
trotsar trenden. Mette-Marit gör inte som många andra norskor och sjukskriver sig. Här är hon på Internationella Aidsdagen 1 december.

- Det är bra att hon jobbar på, så länge kroppen orkar med, säger Anne Tandberg, överläkare på Kvinnokliniken på Haukelands sjukhus till VG.

Hon får medhåll av Gro Nylander, specialist i födelsehjälp och gynekologi.

- Det är fint att se att Kronprinsessan är aktiv, säger han.

De sista veckorna har Mette-Marit haft ett hektiskt program. Trots att hon närmar sig den beräknade dagen för förlossningen, 22 januari nästa år, verkar inte prinsessan vilja trappa ner på representationsuppdragen skriver VG.

Många uppdrag

Sedan kung Harald lades in på sjukhus med cancerdiagnos förra veckan har kronprinsparet haft mer än någonsin att göra. De flesta av de officiella uppdragen faller på kronprinsen själv, men han har ett stort stöd i hustrun, som bara de senaste dagarna har haft en mängd olika uppdrag. I fredags öppnade hon designutställningen ”Unga Talanger” i Oslo. I söndags skulle svärfar Harald ha varit med henne då ett av Redningssällskapets nya fartyg döptes. Nu fick kronsprins Haakon följa med i stället. På måndag förmiddag öppnade Mette-Marit en konferens om psykisk ohälsa och senare samma dag deltog hon vid Internationella Aidsdagen i Oslo.

Sju veckor kvar

Det är bara sju veckor till Kronprinsessan föder Norges nya tronarvinge. Som de flesta gravida kvinnor kommer hon nog att utnyttja sin rätt att ta ledigt de tre sista veckorna. Men innan dess har hon fler uppdrag som väntar, bland annat utdelningen av Nobels fredspris och Nobelkonserten. Hon och Haakon ska också flytta från lägenheten de bor i till sitt nya hem i Skaugum före jul.

Gro Nylander tvivlar inte på att gravida som håller sig aktiva kan dra fördelar av det.

- Kroppen mår bra av att man är aktiv, men gravida bör inte lyfta tungt. Mycket tyder på att förlossningen blir lättare för de kvinnor som har varit aktiva under graviditeten än för de som suttit hemma i soffan. Graviditet är ingen sjukdom, säger Nylander.

Fler sjuksriver sig

Mer än 50 procent av Oslokvinnorna som blir gravida varje år sjukskriver sig under graviditeten. En ny norsk rapport visar att sjukskrivningarna för gravida har ökat med 46 procent från 1995.

- Fler och fler gravida slutar arbeta tidigare än förut. Det är en generell tendens att det är lättare att bli sjuskriven idag, säger Oddvar Sviggum, ledare för Norska gynekologers förenning.

aftonbladet.se