Alkoholläkaren: Tänk på det här

RELATIONER

Sven Andréasson, alkoholläkare på Stockholms alkoholklinik och docent vid Karolinska institutet, kommenterar frågorna.

Foto: rikard laving
Sven Andréasson, alkoholläkare.

1 Händer det att du tappar kontrollen när du dricker är det illavarslande. Om det dessutom händer ofta bör du verkligen se det som ett varningstecken.

2 Om det har hänt en eller två gånger att du har hoppat över något som du skulle ha gjort behöver det inte betyda så mycket. Om det däremot händer ofta är det oroande.

3 Om det har hänt att man har upplevt att man mår bra av att dricka dagen efter hade man vid det tillfället utvecklat en abstinens och det bör definitivt tas som en varningssignal.

4 Har det hänt någon gång är det troligen ingen fara. Händer det däremot ofta är det ett problem.

5 Om du har varit ute på krogen och varit till synes okej på kvällen, men inte kommer ihåg något dagen efter är det ett varningstecken. Det handlar om en förgiftningsskada som du kan få när du dricker för mycket och för snabbt.

Om dessa luckor återkommer bör du dra öronen åt dig.

6 Har det hänt någon gång är det inte så mycket att hänga upp sig på, men om det händer ofta är det inte bra.

7 Gliringar, antydningar och frågor från nära och kära om hur du dricker bör alltid tas på största allvar. Det är ett av de tidigaste tecknen på att något inte står rätt till.

8 Har du någon gång känt dig oroad över din alkoholkonsumtion är det allvarligt. Det är kanske det allra tydligaste varningstecknet på att du dricker för mycket.