Sara, 26: Jag var alltid full

Ny larmrapport: Var femte ung kvinna riskerar bli alkoholist

Foto: Mats Strand
blev alkoholist på krogen Sara var bara 16 när hon började festa på krogen. Nu kämpar hon för att ta sig ur sitt missbruk. - Får jag inte hjälp vet jag inte hur min framtid ser ut, säger hon.
RELATIONER

Var femte tjej och var fjärde kille mellan 16 och 24 år dricker så mycket att de riskerar att bli alkoholister.

Det visar en kommande rapport av CAN, Centralförbundet för alkohol och narkotika, som Aftonbladet tagit del av.

Håkan Wrede, Alkoholkommittén.

Rapporten, som CAN kommer att presentera efter årsskiftet, bygger på 3 000 intervjuer med kvinnor och män mellan 16 och 24 år.

Resultatet visar en oroande utveckling när det gäller antalet kvinnliga storkonsumenter av alkohol.

En av tio kvinnor i åldersgruppen dricker mer än åtta liter ren alkohol per år. Det är nästan en fördubbling sedan 1996.

Fler dricker mycket

- Det finns en tydlig tendens att antalet unga kvinnor som dricker mycket ökar, men det är viktigt att påpeka att killarna fortfarande dricker mer, säger Barbro Andersson, forskningssekreterare på CAN.

Var fjärde man mellan 16 och 24 år har en så hög alkoholkonsumtion att de riskerar att få alkoholproblem i framtiden.

Även antalet som dricker sig berusade minst en gång per månad är fler än tidigare. I dag handlar det om 51 procent av kvinnorna jämfört med 41 procent 1994.

- Att så många dricker på ett sätt som kan anses riskabelt är oroande. Men det betyder inte att alla blir alkoholister, säger Barbro Andersson.

Allt yngre alkoholister

Men det ökande drickandet bland unga kvinnor har fått konsekvenser. Antalet alkoholister blir allt fler och allt yngre. Det vittnar behandlare som Aftonbladet har pratat med.

- Vi kan se en tydlig skillnad mot tidigare. Bara under de senaste åren har medelåldern bland dem som får vård hos oss sjunkit från 27 till 23 år, säger Lena Lund, föreståndare på Prokrami Kvinnobehandling.

Ove Raneman, vd på Checkpoint Öppenbehandling, har arbetat sedan mitten av 80-talet med att hjälpa ungdomar ur missbruk.

- Antalet unga alkoholister har ökat enormt under de senaste åren. Anledningen är att samtidigt som vår alkoholkonsumtion har blivit mer kontinental har vi behållit vårt nordiska sätt att dricka, säger han.

- Dessutom har ungdomar i dag mer pengar att röra sig med och det gör att de kan dricka mera och oftare.

Även Håkan Wrede, kanslichef på Alkoholkommittén, har märkt av ökningen.

- De som får behandling för alkoholmissbruk blir allt yngre. Samtidigt har vi också sett att deras problem är allt värre, säger han.

Förklaringen menar han finns i att samhället slappnade av när alkoholkonsumtionen bland unga sjönk under 80-talet.

- Ingen reagerade när konsumtionen kraftigt ökade under 90-talet och sedan fortsatte in på 2000-talet. Det får vi betala för nu, säger Håkan Wrede.

Så ser du om ditt barn missbrukar

Debatt

Skolsköterskor till föräldrar: Ta ert ansvar!

Onsdag:

I luciahelgen kommer många unga att uppleva sin allra första fylla. I dag kan Aftonbladet avslöja att var femte tjej mellan 16 och 24 år super så mycket att de riskerar att få alkoholproblem. I två dagar berättar Aftonbladet om den nya alkoholisten - den unga kvinnan. På behandlingshemmen blir kvinnorna allt fler, allt yngre och allt mer illa ute. Sara, 26, började festa hårt på innekrogarna när hon var 16. I dag kämpar hon för att bli nykter.

Nils Olauson

ARTIKELN HANDLAR OM