- Ska jag lära mitt barn att dricka "rätt"?

Skolsköterksan Gunilla Johansson chattade om ungdomar och alkohol

RELATIONER

saldo säger: Hej, mina två pojkar dricker varje fredag och varje lördag jag vet inte hur mycket men detta gör dom varje vecka hur farligt ligger dom till?

   Gunilla Johansson säger: Det är ganska allvarligt om barn dricker varje helg. Du ska prata med dina barn om detta och om farorna med det. Och som vuxen - ta reda på hur farligt det är om du känner dig osäker.

andrea säger: Hej jag är orolig för min lillebror, mamma och pappa ser inget. jag drack själv som tonnåring. Vad ska jag göra? jag känner mig illojal mot brodern min. Hur ska jag agera?

   Gunilla Johansson säger: Jag tycker du ska prata med din bror. Berätta hur orolig du är. Du kan också uppmärksamma föräldrarna på detta. Jag tror att i en familj så löser man saker bäst genom att prata och berätta hur man känner.

Katt säger: Hur vet jag om mitt barn dricker? Finns det några tecken att leta efter?

   Gunilla Johansson säger: I artikeln tycker jag att vi har beskrivit det här bra. Möt ditt barn när det kommer hem, prata med det, lukta och sätt dig tillsammans med barnet och drick te. Fråga vad det har gjort och vilka det har varit med. Du märker med en gång om barnet har druckit. Du kan sitta en timme om det behövs och prata.

nicklas säger: Är det bättre att jag har en snällare syn mot alkohol för mina döttrar, vilket förhoppningsvis skulle leda till en öppen dialog, än att vara mer strikt?

   Gunilla Johansson säger: Jag tror på en öppen dialog. Att man vet vad barnen gör och att de, om det är gymnasieungdomar, kan fråga föräldrarna "Vågar jag dricka ett glas vin till den här middagen?". Då kan det vara okej. Barnet lär sig ta eget ansvar och det är det vi ska fostra dem till.

charlotte säger: hejsan, jag vet alla faror med att dricka, min pappa jobbar med ungdomar som är missbrukare, antingen av droger eller alkohol. men jag känner ändå ett visst sug efter det? NÅgot som miskar suget?

   Gunilla Johansson säger: Det är en svår fråga. Att träna istället kanske kan fundera. Skaffa dig andra intressen, andra hobbies, motion m.m. Och omge dig med bra vänner som inte dricker.

orolig-karina säger: hittade en 70is vodka i min 13-åriga flickas ryggsäck, vet inte hur jag ska reagera?

   Gunilla Johansson säger: Självklart ska man som mamma reagera om man hittar en hel flaska vodka. Du måste visa upp den för dottern. Fråga var hon har fått den ifrån, om hon dricker, om den är hennes. Tala om att hon är 13 år och att aldrig kommer att acceptera att hon dricker sprit. Om du vill kan du gå till polisen och be dem hälla ut den. Det är en olaglig langning eftersom flickan är 13 år. Det här är ett problem du måste lyfta tillsammans med din dotter. Du måste också börja kolla din dotter när hon kommer hem, prata med henne. (se svar ovan) Se om hon är berusad.

hej säger: varför tror du att så många barn lockas av att dricka?

   Gunilla Johansson säger: Det beror på att samhället är så öppet för det här. Man ser att man vågar mer, blir lite rolig, är tuff, får bättre självförtroende. I dokusåpor dricker de mycket och vi vuxna är inte de bästa förebilderna.

anki säger: kan jag förbjuda min 15-åring att gå ut ??

   Gunilla Johansson säger: Nej, absolut inte. En 15-åring ska gå ut. Men du ska se hur han ser ut när han kommer hem. Fråga också vart han går och vem han är med. Ha kontakt med hans kamraters föräldrar. Kanske kan någon förälder hämta dem någon gång och du någon annan. Man ska känna barnets kamrater. Det är viktigt. Alla tonårsföräldrar har det jobbigt. Du är inte ensam. Men det är därför föräldrana är viktiga i den åldern (16-20 år). Våga sätta gränser och våga vara förälder. Du kan ringa kuratorn på skolan för hjälp. Uppmana skolan att ha ett föräldramöte om det är många som dricker på den skolan. Då får föräldrarna samtala och kan få hjälp.

Greta säger: bör jag bjuda min 17åring på ett par starköl när han ska ut nånstans? för att minska risken för "rebelliskt drickande"

   Gunilla Johansson säger: Nej, man ska inte bjuda en 17-åring på starköl innan han går ut. Du vet ju inte vad han dricker sedan. Dina starköl kan göra det värre. Jag tycker inte alls att man ska sitta och dricka med sina barn innan de går ut. Ute finns även andra droger, inte bara alkohol. Ungdomarna blir mer tillgängliga för annat om de är berusade när de går ut och det ska inte föräldrar medverka till.

Anonym säger: Hej Gunilla...

Jag dricker ganska mkt.. men amma vet inget... vad tror du hon skulle säga om fick reda på det ?

   Gunilla Johansson säger: Hon skulle bli bekymrad för sitt barn. Hon skulle bli ledsen och besviken. Och antagligen skulle mamma prata med dig om att om man dricker ofta och mycket så är riskerna för att man blir alkoholist mycket större. Din mamma skulle säkert vilja hjälpa dig till bättre självförtroende på andra sätt. En väg kan vara genom att gå och prata. Jag skulle råda dig till att gå och prata med någon. Gärna kuratorn på din skola.

Hej säger: Vad blir dem direkta konsekvenserna på ungdomars kropp när dem dricker? Blir deras kropp "skadad" efter en gångs drickande?

   Gunilla Johansson säger: Nej, kroppen blir inte skadad av en gång. Men det beror på i vilken mängd. Kroppen tar det som ett gift och man kräks upp alkoholen om man har fått för mycket. Alkoholen bryts ner i urinen och i levern. Efter en gång hämtar sig kroppen. Det är det vardagliga drickandet som kan börja skada kroppen. Dricker man varje fredag och varje lördag kan det leda till alkoholism på lång sikt. Flickor är känsligare än pojkar.

hannes säger: Hb finns lätttillgängligt där vi bor, är det smart att själv ge mina barn, som är i sena tonåren, 'systemsprit' än att inte veta vad de dricker?

   Gunilla Johansson säger: Nej, jag skulle aldrig gå och köpa sprit till mina barn. Prata med dem om riskerna med hembränt. Det kan vara mycket farligt. Man vet inte vad som finns i. Det finns mycket droger som cirkulerar runt. Hembränd sprit behöver inte vara ren.

gudrun säger: min dotter har druckit sen hon var 13. vi har försökt allt, samtal med kuratorn PBU, SOC, men inget funkade. nu är hon 18 och dricker varje helg, och även nån dag under veckorna ibland. tror du att hon kanske har alkoholproblem? hon har även provat andra droger tidigare. vad ska jag göra?

   Gunilla Johansson säger: Jag tror att hon har alkoholproblem. Du får inte ge upp. Jag vet inte var ni bor men Stadsmissionen kan finnas att ta till. Ge aldrig upp som förälder. Du får fortsätta att använda dig av det sociala nätverket på din ort. Din dotter är i en klar riskzon så du måste agera.

kajsa säger: Hur bemöter man argumentet "man ska lära ungdomarna dricka"? Tycker att de flesta andra vuxna i min omgivning antagit den metoden, själv tror jag inte att man kan lära någon använda en drog, men jag behöver lite mer på fötterna :-)).

   Gunilla Johansson säger: Jag tycker aldrig att man ska lära ungdomar att dricka. Det lär de sig själva. Det dyker upp hela tiden omkring dem. Vi ska föregå med gott exempel. Vi ska prata med dem, säga att vi är oroliga och bryr oss om dem och att vi inte vill att de ska prova alkohol för tidigt.

Monika säger: Hej, min 16-åriga son dricker nån gång i månaden men jag vill inte förbjuda honom, vi har pratat om det och han berättade att alla hans vänner också dricker. Har jag gjort fel när jag accepterade detta?

   Gunilla Johansson säger: Vi skolsköterskor ser ju att han antagligen har rätt. Vi ser att de dricker. Fråga honom vad han dricker, sprit, folköl, vin. Och framför allt sitt med honom när han kommer hem. Prata med honom om var han har varit, vad han har druckit. Jag tror inte vi vuxna bara kan förbjuda dem från att dricka för de dricker ändå.

   Gunilla Johansson säger: Tack för frågorna. Det är viktigt att vi vågar vara föräldrar och vågar ta ställning.

ARTIKELN HANDLAR OM