Bantning under graviditet dubblar risk för missbildade barn

Forskare: Det räcker inte att bara äta folsyra

RELATIONER

Gravida uppmanas att äta mycket folsyra för att undvika skador på fostret. Men ny forskning visar att det är mer komplicerat än så. Kvinnor som bantar i början av graviditeten dubblar risken att få ett missbildat barn.

En av de vanligaste skadorna på nyfödda är missbildade neuralrör, så kallad Neural Tube Defect (NTDs). Det innebär att ryggraden eller hjärnan inte utvecklas normalt, och kan bland annat leda till ryggmärgsbråck. Enligt Duke University kan 70 procent av de här skadorna undvikas om gravida kvinnor äter extra folsyra, ett b-vitamin som finns i till exempel broccoli och apelsiner. Men i senaste numret av American Journal of Epidemiology hävdar en grupp forskare att det är betydligt mer komplicerat än så. De har hittat en koppling mellan bantning under tidig graviditet och skador på neuralröret hos fostret.

Välbalanserad kost

Tusen kvinnor intervjuades om sina matvanor under graviditeten. Resultatet visade att de som hade bantat eller lidit av ätstörningar under de första tre månaderna av graviditeten hade ungefär dubbelt så stor risk att få ett barn med skadat neuralrör. De som fastade löpte nästan sex gånger så stor risk. Även för de kvinnor som använde urindrivande medel ökade risken för skadade foster.

– Graviditet är inte en tid då man ska banta. Vi har ännu inte tillräckligt med kunskap om det komplicerade samspelet mellan alla de näringsämnen du får genom kosten. Det går inte att banta och tro att det ska räcka om du äter extra folsyra. Du måste äta en välbalanserad kost, säger dr Maureen Malee vid University of Miami School of Medicine till tidningen HealthDay.

Jenny Lindblom