”Kom och hälsa på oss unga när vi är ute!”

Läsarna: Så stoppar vi ungdomsfylleriet på lucia

RELATIONER

I morgon är det lucia och många ungdomar kommer att uppleva sin första fylla. Drickandet kryper allt längre ner i åldrarna, och allt fler unga dricker. Aftonbladet har den här veckan avslöjat att var femte tjej mellan 16 och 24 år super så mycket att de riskerar att få alkoholproblem. Vi har fått många reaktioner, både från ungdomar och föräldrar. Här är några av deras åsikter om hur man ska göra för att stoppa ungdomsfylleriet.

”Kom och hälsa på oss ungdomar när vi är ute”

Det bästa sättet att stoppa fylleriet är att se till att vara goda förebilder, att inte köpa ut, att visa sig på stan. Kom och hälsa på oss ungdomar när vi är ute, ni behöver inte förhöra oss om vad vi gör och vad som händer, men kom och kolla så att vi mår bra! Det ni vuxna gör genom att hålla oss borta från alkoholen är att ”bry sig om”, det vill jag att ni ska göra! Ni är inte ”pain in the ass” bara för att ni kollar oss, ni gör oss en tjänst.

Som sagt, snälla ni föräldrar, var goda förebilder och låt oss ungdomar få en jul utan fylleri bland såväl oss unga som ni vuxna!

Håkan

”Har själv inte ens tagit ett glas vin på flera år”

Har tre tonåringar och har själv inte ens tagit ett glas vin till maten på mycket länge eftersom jag ska kunna vara körduglig i alla lägen. Vid varje sk festtillfälle så är det kontroll och för just detta har vi fått mycket skit av andra föräldrar för att vi är för hårda. Men jag är stolt över den kontakt och alkoholkultur vi har i vår familj vi döljer inget utan barnen törs säga att nu är det fest och sätter vi emot så accepteras det.

Lappkäringa

”Kräv nykterhet av dina barn!”

Som förälder finns det bara en sak att göra, ställ krav på dina barn! Kräv nykterhet. Acceptera inte några som helst argument, det är ju faktiskt olagligt. Tillåt endast att barnet går till ett officiellt evenemang, inte till privata fester. Ut med dig förälder, ut och nattvandra. Tala om för barnen i god tid före lucia att du tänker gå ut och promenera. Då får dom tid att smälta nyheten. Och framför allt, barnen gör inte som du säger, dom gör som du gör. Håll dig nykter förälder, ta ditt ansvar, var vuxen och ställ upp på ditt barn.

3-barns mor med nyktra ungar

”Ungdomar måste lära sig att dricka rätt”

Ungdomar måste lära sig att uppskatta alkoholhaltiga drycker på rätt sätt och för detta finns bara ett sätt. Nämligen genom att föräldrarna lär sina barn att uppskatta till exempel ett gott vin och samtidigt talar om att det gör sig bäst med måtta. På detta sätt avdramatiseras dessutom hela ”alkoholgrejen” och ungdomar tycker inte att det är så himla upphetsande med alkohol. Så slopa monopolet, sänk åldersgränserna (på sikt) och utbilda föräldrarna. Trångsynthet leder inte till någonting vettigt!

Skinny

Tips till föräldrar (från en 17-årig kille som dricker då och då):

Troligtvis kommer ni inte kunna hindra dem från att dricka. Ni kan dock hindra dem från att bli helt redlöst berusade.

- Sitt uppe och vänta och se till att barnet vet det. Ingen som vill dölja att de dricker tänker komma hem full om föräldrarna är vakna.

- Försök inte med hot. Det kan bara leda till värre saker.

- Var inte heller för snäll. Om du hittar en flaska vodka eller öl i väskan, ta alkoholen ifrån dem.

- Fulla tjejer blir oftare utnyttjade än nyktra. Även om de bara är med kompisar och det inte rör sig om en våldtäkt. Fulla killar hamnar oftare i bråk än nyktra. Få ditt barn att förstå att du är orolig.

Anders86

”Det är lättare att få tag på en dunk hembränt än ett sexpack folköl”

Det är lättare för mej som 18-åring att få tag på en dunk på 5 liter eller smuggelsprit fän att springa ner till macken och handla ett sexpack folkisar. Ungdomar dricker, vi kommer att fortsätta med det också. Det finns inget svar, ingen lösning förutom att ha en öppnare syn på det, att låta det vara lika lättåtkomligt som i södra Europa, eller vårt grannland Danmark. Då blir det inte lika intressant, inte lika hemligt och förbjudet att prova på.

Peter 18 år

”Det finns bara en väg: Närvara i ditt barns liv!”

Barn gör inte som vi säger utan som vi gör. Barn behöver känna att föräldrar bryr sig - älskar dem genom att ge tid att visa på vad livet är.

OM barn känner respekt och kärlek från närstående vuxna är det lättare att kräva att de håller sig borta från alkoholen. Om du bryr dig, så bryr de sig om vad du säger. Om du visar att alkohol är något du är försiktig med och påtalar att en växande kropp kan få skador för livet, då blir testtillfällena färre och risken för förtidig alkholism en avvärjd nutidsfara.

Tyckerska

”Ut på stan och plocka av ungarna spriten”

Det är så här, föräldrarna måste ta sitt ansvar, gå ut på stan och plocka av ungarna spriten. Eftersom jag har ett flerårigt alkoholmissbruk bakom mig så vet jag precis vad som händer om man inte kväver det i sin linda. Att ta till ursäkter som att dom kan ju ringa om det är något är bara en ursäkt för att kunna sitta hemma och mysa inför bingolotto, antagligen med ett glas rött eller en grogg i handen.

at_trilian

”Jag köper ut till mina barn”

Föräldrar skall givetvis inte upphöra med att dricka själva utan istället lära sina barn en sund alkoholkultur. Jag tillhör de som hellre köper ut åt mina barn (givet att de uppnått mogen ålder) istället för att de bjuds på hembränt och annat vidrigt hos kompisar. Prata med barnen om alkohol, låt de umgås med sina vänner inklusive alkohol i föräldrarnas närvaro. Bättre att bjuda in och ha koll än att stänga dem ute och låtsas som om inte alkohol finns tillgängligt.

Medborgare

”Det är faktiskt inte så svårt att snacka med barnen”

Det är inte så svårt att faktiskt snacka med sina barn. Kräv info om var de ska vara och vad de ska göra. Balla inte ur bara för att du inte gillar svaret du får. Prata också med dina barns kompisar vilket kan vara lättare. Har ni bra kontakt, snacka med deras föräldrar. De har samma oro som du. Var också själv ute på stan. Vuxennärvaro är förbannat viktigt för de ungar som söker efter ett beteende. Är vi inte där tar de beteendet från fylleristerna. Ha en skön Lucia

Plastfarsa till tonåringar och farsa på stan

Tidigare artiklar