Undvik förhör

Så pratar du med dina barn om alkohol

RELATIONER

En nära relation mellan föräldrar och barn är en av de viktigaste faktorerna för att begränsa tonåringars drickande. Det är viktigt att ta sig an relationen på ungdomarnas villkor genom att diskutera och lyssna. Här är några tips från Alkoholkommitténs bok ”Tonårsparlören”.

Berätta om egna erfarenheter. Genom att vara öppen om din egen tonårstid kan du skapa en ärlig relation med ditt barn. Kanske kom du själv hem full, och minns hur det var. Det förklarar varför du är orolig nu.

Förklara varför du är orolig. Att bara förbjuda saker är inte effektivt. Det är viktigt att samtidigt förklara varför, hur det känns att vara förälder, och vad du är rädd ska hända.

Undvik förhör. Frågor om droger och alkohol på ett anklagande sätt riskerar att ge undvikande och osanna svar.

Uppmana till att våga berätta om vad som helst. Gör klart att du tycker om ditt barn vad som än händer. Var beredd på att hantera även den smutsigaste av sanningar. Barn måste känna att det kan vara ärliga utan att föräldrar blir hysteriska.

Om du får höra det du inte vill höra. Försök kämpa emot impulser att skrika eller få panik. Sätt dig ner med barnet och berätta hur orolig du är, på ett lugnt och bestämt sätt. Om du till exempel får höra att din 15-åring tänker dricka samma kväll, förklara att du inte accepterar det. Du är förälder och den som bestämmer i huset. Ibland går det inte att hålla sig lugn, då får du gråta och skrika en stund. Huvudsaken är att du visar att du bryr dig.

Bjuda hemma?