”Stå emot grupptrycket - det ger respekt!”

Göran Hägglund från Maria Ungdom chattar med läsarna om hur man ska stoppa ungdomsfylleriet på lucia

RELATIONER

   Göran Hägglund säger: Hej, jag heter Göran Hägglund och är enhetschef på Maria Ungdom i Stockholm. Maria Ungdom är en enhet som riktar sig till ungdomar under 20 år med missbruksproblem eller som är i riskzon för missbruk. Vid de traditionella ungdomshelgerna som t.ex Valborg och Lucia får vi in många ungdomar som druckit för mycket. Många är i dåligt skick och om de inte tagits om hand kunde de råkat mycket illa ut. Ungdomarna kommer från alla områden och samhällsklasser.

orolig säger: Min dotter ska ut med kompisar i morgon. Är jätteorolig, men samtidigt vill jag visa att jag litar på henne. Hur ska jag göra?

   Göran Hägglund säger: Jag tycker att du ska tala om för henne att du är orolig och varför. Sedan kan du föreslå att du får möta henne när hon ska gå hem.

jerpe säger: Mina vänner brukar dricka alkohol nästan varje helg. Är det normalt?

   Göran Hägglund säger: Hej Jerpe! Jag vet inte hur gammal du är men naturligtvis finns det en stor risk i att dricka regelbundet och det gäller särskilt när man är ung.

qwerty säger: Jag har kompisar som vill att jag köper ut på systemet, jag vet att om jag inte gör det dricker de hembränt i stället, hur ska jag göra?

   Göran Hägglund säger: Du skall inte köpa ut! Tala istället med dina kompisar om vilka faror som finns i att köpa hembränt.

lily säger: Hur ska jag veta om mina barn dricker? Finns det några tecken?

   Göran Hägglund säger: Om man har en bra relation med sina barn så märker man oftast detta som förälder. Jag tror att det viktigaste är att du pratar med dina barn och att du har en viss kontroll, t.ex att vara vaken när de kommer hem.

gurra säger: Jag är 14 år, och de flesta av mina kompisar dricker. Det är svårt att stå emot grupptrycket. Man blir kallad tönt om man inte dricker...

   Göran Hägglund säger: Jag vet att det är jättesvårt att stå emot grupptryck men de som gör det vinner ofta respekt. Stå på dig!

Åsa säger: Hej! När jag var yngre (är 22 nu) så fick jag aldrig smaka på alkohol hemma. Jag ville nog aldrig heller, tyckte inte det fanns någon mening med det. Men mina kompisar retades ofta och sa att får man inte smaka hemma så dricker man mer när man kommer ut sen. Stämmer det eller är det tvärtom? På mig stämmer det inte, men på stora allmänheten?

   Göran Hägglund säger: Det stämmer inte! All forskning visar att de som får dricka hemma också generellt dricker mer än andra ungdomar.

Ammoniak säger: Vad händer med ungdomarnas kropp när dem dricker alkohol?

   Göran Hägglund säger: När man är ung är kroppen inte färdigutveckald varvid risken för bestående skador ökar. Det är bl.a därför vi har en åldersgräns.

mia säger: Hej, jag vet att min bror ( 17 år) röker hash med sina kompisar. De tror att de har koll på läget och att det inte är farligt, men jag är jätte orolig. Det är ju så här de flesta tunga missbrukare börjar. Vad kan jag göra?

   Göran Hägglund säger: Du skall prata ordentligt med honom om din oro samt prata med dina föräldrar om det inte hjälper. Det finns hjälp att få!

michaela säger: Hej. Jag har druckit väldigt mycket och ofta för ett par år sen. Numera dricker jag alkohol kanske 3 ggr per år men då dricker jag cirka en flaska vin. Inte för smaken utan helt enkelt för att bli full. Är det fel att vilja bli berusad ibland? Bör jag sluta dricka såhär?

   Göran Hägglund säger: Det är ett riskbeteende att dricka för att bli full. Fundera över varför du har detta behov och sök hjälp om du känner att du behöver stöd/hjälp.

Olle säger: Är den vanligaste orsaken alkohol när man kommer in till Mariapol

   Göran Hägglund säger: Just under Lucia, Valborg m.m är det så. I vanliga fall kommer de flesta till Maria Ungdom med föräldrar som är oroliga över droger/alkohol.

Fritz säger: Det verkar som att att alkohol är självklart i de flesta ungdomsgrupper. Min idrottskompisar dricker mer än mig, musiker likadant. Kristna dricker kanske mindre men jag är inte troende, så var finns vanliga vettiga nyktra ungdomar? Inte många här i varje fall.

   Göran Hägglund säger:Ta upp detta med dina kompisar så tror jag inte att du är ensam.

Ammoniak säger: Hur ska man stoppa barn och ungdomar från att dricka alkohol?

   Göran Hägglund säger: Den viktigaste resursen är föräldrarna! Har man en bra relation med sina barn fungerar det ofta bra med gränssättning. Prata om varför man är orolig, dvs föräldrar är naturligtvis oroliga över att någon olycka ska inträffa.

lotta säger: Hur vanligt är det att ungdomar dricker? Kan man inte ha folk som är ute på stan mera, anställa sådana på komunnerna alltså.

   Göran Hägglund säger: Håller med dig! Kommunerna borde ha fler fältassistenter o.dyl, men även vanliga vuxna borde ta ett större ansvar.

Punkt säger: Hur börjar man märka att nån är beroende av nått?

   Göran Hägglund säger: När hela tillvaron kretsar kring att hitta tillfällen att dricka eller använda droger.

anna säger: När jag är med min bror ibland på olika fester så tycker jag att han dricker för mycket. Jag berättar vad jag tycker för vi står väldigt nära varandra, men han struntar i vad jag säger. Han säger att han har kontroll och han blir inte full så lätt, vad ska jag göra?

   Göran Hägglund säger: Fortsätt tala med honom och visa att du är orolig och faktiskt bryr dig. Bra att du vågar prata med honom.

Rollo säger: Idag är det ju väldigt många ungdomar som dricker regelbundet. Finns det någon undersökning som visar hur stor del av dessa som fastnar i ett missbruk senare i livet?

   Göran Hägglund säger: Alla som dricker blir ju inte alkolister men ju fler som gör det riskerar att utveckla ett beroende. Vem som trillar dit kan man aldrig säga i förväg,

fUNDERSAM säger: Jag är 15 år och undrar ifall jag är för ung för att börja dricka på helgerna och varför jag vill göra det. Det är för att alla mina polare dricker på helgerna och nu mera har jag ingen att göra något med utan på helgerna så sitter jag bara hemma och muttrrar. Vad tycker du att jag ska göra ?

   Göran Hägglund säger: Försök att hitta något fritidsintresse där du kanske hittar nya kompisar för det är ju självklart att man inte bara vill sitta hemma när man är 15 år.

   Göran Hägglund säger: Nu är chattiden slut och jag hoppas att alla tar det lugnt med alkohol/droger nu under ledigheten som kommer. Maria Ungdom ligger i Stockholm och finns det frågor kring alkohol/droger går det alltid bra att ringa dygnet runt på tele 08-508 43 710.

ARTIKELN HANDLAR OM