När ditt barn blir ett monster

Psykologen: Så hanterar du din bångstyriga tonåring

1 av 2 | Foto: Twentieth century fox
Ett monster? Filme "Tretton", som bygger på en verklig händelse, handlar om vad som händer när mammas lilla flicka plötsligt vill sminka sig, dricka alkohol och hänga med nya kompisar. Och helst bestämma över sitt liv. ”Ljug inte, var ärlig, tydlig och håll ditt ord”. är psykologen Anna Torbjörnssons råd till föräldern.
RELATIONER

Hon klär sig utmanande, röker, svär, sparkar. Kanske skolkar och snattar.

Tonårsdottern, som varit en gullig tillgiven tjej, har blivit förbytt.

- Man vill gärna ge tonåringar frihet och lita på dem, men för vissa tjejer kan det vara farligt, säger Anna Torbiörnsson, psykolog och familjeterapeut.

Tonåringen kan tydligt visa att "jag kan klara mig själv, jag är stark", säger Anna Torbiörnsson:

- I botten ligger ofta ensamhet, rädsla att bli lämnad. Är tonåringens reaktion stark och utåtagerande kan det tolkas som ett rop på hjälp för att få föräldrarna att bry sig.

Den amerikanska filmen "Tretton" hade premiär förra veckan. Den handlar om 13-åriga Tracy, en gullig tanig tjej som skriver dikter och går ut med hunden. Hon blir retad i skolan för sina töntiga kläder, stjäl en plånbok och mutar in sig hos skolans häftigaste tjej, Evie.

Sen går det utför.

Verklighetsbaserad

Tracy och hennes nya bästis börjar stjäla kläder och smycken. De skolkar, knarkar och super. De klär sig utmanande, sminkar sig hårt och är ute med killar, som bjuder på sprit och knark.

Filmen bygger på en verklig händelse, 13-åriga Nikki Reads liv och erfarenheter. Regissören är Catherine Hardwicke som varit Nikkis "plastmamma" i fyra år. De har tillsammans skrivit manuset till filmen.

I filmen skildras mamma-dotter-relationen, pappan är frånvarande. Anna Torbiörnsson, som har skrivit böckerna "Tid med tonåringar" och "Öppen dialog med unga", säger:

- Mamman är viktig när tonårsflickan ska hitta sin kvinnliga identitet. Hon puttar gärna bort pappan och har lättare att prata kläder och relationer med mamman. Det är kanske lättare för mamman att sitta på flickans sängkant och fråga "hur är det?"

Puberteten svår tid

Tonåringen ska frigöra sig men avståndet får inte bli för stort mellan de vuxna och tonåringen. Då finns det ingen insyn.

- Det är inte heller bra med motsatsen, med tonåringen som stänger in sig på rummet och blir hemmadotter.

Tonåringen behöver en "vuxenlots" i livet när pendeln slår kraftigt mellan trött/pigg, lust/olust, glädje/ sorg och ensamhet/vara med i gänget.

- Puberteten är en svår period i en människas liv. Från att vara tjej ska hon bli kvinna och själv ta ansvar för sin kropp, sin själ och skolan.

Omställningen kan bli svår, pendeln svänger och det är svårt att hitta "lagom", säger Anna Torbiörnsson. Hon jobbade tidigare för radioprogrammet "Dialog", dit tonåringar fick ringa och prata.

- Det kunde vara svåra samtal, många tonåringar berättade att de behövde sina föräldrar, men inga barn säger det. De kan visa det på annat sätt som att testa gränser för att få uppmärksamhet.

"Ta det på allvar"

Hur förstår jag att min tonåring har problem?

- Hon kan byta klädstil och kompisar, byter stil från barn till vuxen och börjar minska på maten och vara ute sent. Det kan vara varningstecken.

Vad gör jag när problemen uppstår?

- Ta det på allvar. Tid tillsammans är viktigt och tonåringar behöver föräldrar.

Vad är det största felet man kan göra som tonårsförälder?

- Ljug inte, var ärlig, tydlig och håll ditt ord.

- Visa barnet att du finns, att du förstår att de kan ha det tufft med krav från skola, livet och kompisarna. Har du gjort något som inte är bra så säg "förlåt, jag gjorde fel".

Så hanterar du din bångstyriga trettonåring

I filmen "Tretton" förändras mammas söta tjej till rabiat tonåring som klär sig utmanande, sminkar sig hårt och är ute med killar, som bjuder på sprit och knark. Den stora skräcken för tonårsföräldern. Men hur hanterar man att ens tonåring blir en djävul? - Ta det på allvar. Tid tillsammans är viktigt och tonåringar behöver föräldrar, säger psykologen Anna Torbiörnsson.

Ulla-Lene Österholm

ARTIKELN HANDLAR OM