Det är omöjligt att prata med min 13-åring - vad ska jag göra?

Anna Torbiörnsson, psykolog och familjeterapeut, svarar på föräldrars frågor om hur man hanterar tonåringar

RELATIONER

Storebror säger: Min 13-årige lillebror har hamnat i stora problem i skolan. Hans gäng håller på med rasism och trakasserier. Är det nåt som ligger i åldern och växer bort? Vad kan jag som storebror göra?

   Anna Torbiörnsson säger: Jag tror inte att det är något som hör till åldern. Prata i första hand med föräldrar, det är allvarligt om någon börjara med rasism redan som 13. Du som bror ska inte behöva ta ansvar, det är dina föräldarar.

Karin säger: Min 15-årige son är aldrig ute med sina kompisar. Han kanske går på någon biopremiär tillsammans med någon av dem 2-3 ggr per år. Det är allt. Min pojke är annars oftast glad, trevlig, ganska duktig i skolan, lite slö hemma, men sköter ändå med viss påminnelse sitt rum. Jag tycker att han verkar må bra, både psykiskt och fysiskt, och ser ingen direkt orsak till varför han jämt väljer att stanna hemma. Han säger själv att han umgås med sina vänner på skoltid men efter det vill hem och ta det lugnt, och att hans vänner finns bland dem han spelar spel med på nätet. (Max 2 timmar/dag.) Kan det va

   Anna Torbiörnsson säger: Jag får en bild av att han kan vara ensam. Även om han har vänner i skolan, är det viktigt att ha vänner även på fritiden, och inte bara på nätete. Det är viktigt att han något utöver skolna, där han kan träffa kompisar. Det är viktigt att du pratar med honom, att du visar att du ser honom. Ibland kan barn säga att allt är ok, för att skydda sina föräldrar, även om de inte mår bra under ytna.

tjenen säger: Hur berättar man för sin 14;åriga dotter att hennes pojkvän på 20 år är alldeles för gammal på ett snällt sätt?

   Anna Torbiörnsson säger: Det går nog inte att göra på ett snällt sätt. Man måste nog säga att det är fel av en kille att vara tillsammans med en 14-årig tjej. Det kanske låter tufft, men det är olagligt. Det är viktigt att tala om för din dotter att hon mår bättre om hon umgås med jämnåriga.

Micke! säger: Min unge kom hem med en percing.. som han satt in själv i läppen! vad ska jag göra?

   Anna Torbiörnsson säger: Du borde ha ett allvarligt snack med din son. Varför har han gjort det utan att tala om det innan.Då hade vi som föräldarar kunnat hjälpa dig, så att du fick göra det professionellt. Att göra det själv kan vara farligt. Att han gjorde så kan vara ett rop på hjälp.

lily säger: Min dotter vill köpa tajta tröjor och sminka sej, trots att hon bara är 12 och fortfarande ett barn. Jag försöker förklara att det är kvinnoförnedrande, men det bryr ju inte hon sej om.

   Anna Torbiörnsson säger: Det är ett bekymmer att modet är lika för 10-åringar och 50-åringar. En 12-åring är en liten tjej, som inte ska behöva exponera sig i tajta kläder. Man ska vara på sin vakt om tjejer börjar vilja ha såna kläder, det kan vara början på en ätstörning. Du kan säga att ni kan handla tillsammans, det finns kläder som passar bättre för dig som 12-åring.

Storebror säger: Hej igen Anna! Jag som skrev första frågan är alltså 29 år och storebror... Problemet är bara att min 13-årige lillebror alltid haft mig som stor förebild (innan problemen i allafall) Föräldrarna är relativt nyskilda och då funderar man ju om det beror på de eftersom föräldrarna är ovänner och ej längre talat med varandra och har växelvis veckovårdnad. Jag vill ta ansvar och hjälpa då jag känner att jag behövs!

   Anna Torbiörnsson säger: Det är en bra inställning. Det är skillnad eftersom du är 29 och inte 17. Din bror behöver någon att prata med och vara nära. Du som vuxen, kan vara till stor hjälp. Visa att du finns där, och berätta att det finns andra vägar än rasism att hitta vänner. Han kanske har flytt in i detta för att slippa tänka på skilsmässan.

Förundrad säger: Hur länge borde min 15 åriga son få vara ute en helgdag?

   Anna Torbiörnsson säger: Det är svårt att säga. 15-åriga söner måste få vara tillsammans med andra jämnåriga. Om du har lite koll på hans kompisar, att det är ett bra gäng, kan det vara okej att han får vara ute lika länge som de andra. Frihet, men inom rimliga gränser. Diskutera tillsammans och hitta en kompromiss.

säger: Hej ! Vad gör jag med min 16-årige son som sista året tappat skollusten. Han är intelligent men "orkar ingenting" försover sig ofta och skyller på en massa andra saker han inte uppfyllt i skolarbetet. Han är så djupt trött jämt och säger själv att han är deppig men bara pga skolan. Ibland somnar han 18 på kvällen och sover hela natten ändå.

Jag känner en oro då han snart står inför gymnasieval och skulle kunna ha de högsta betygen men har tappat kontinuerligt sista året. Han har vänner och moppe så jag tror inte att något är fel där. Vad kan jag göra är detta normalt och när vänder det ???

   Anna Torbiörnsson säger: Det låter inte normalt att sova så mkt. Det kan vara ett tecken på deppighet. Han borde nog kolla sig hos en läkare om det står bra till i kroppen, värden och så. Äter han bra?

morsan säger: Hej! Det är helt omöjligt att prata med min trettonåriga dotter nu för tiden. Allt jag säger är fel, hon kallar mej kärring, och provocerar mig. Försöker hålla mej lugn, men ibland tappar även jag kontrollen och blir arg. Vad ska jag göra?

   Anna Torbiörnsson säger: När du blir provocerad och arg ska du inte prata så mycket, för då säger man dumma saker. Prata istället vid ett positivt tillfället, efter maten, (många gräl sker när någon är hungrig). Visa att du bryr dig och att du är orolig. Förklara att din dotter inte är hopplös, utan att du förstår henne.

   Anna Torbiörnsson säger: Nu är chatttiden slut. Tack för alla frågor. Det är viktigt att föräldrar inte ger upp. Det finns alltid möjligheter att reparera om saker går snett. Det kan vara barnens sätt att ropa på hjälp. Det gäller för föräldrara att våga vara nära.

ARTIKELN HANDLAR OM