Låtsasdjur - kul eller bara dumt?

Allergisk men ändå sugen på att skaffa ett husdjur? Lugn, problemet är löst. Aftonbladets reporter Terri Herrera Eriksson har testat djuren som alla kan ha hemma.

1 av 2 | Foto: Sara Ringström
Ledsnade. Terri Herrera Eriksson fick nog av låtsasdjuren. Dottern Alba var först rädd för låtsaskatterna men blev sedan helt förälskad i dem.
RELATIONER

Får hunden dig att nysa?

Då kanske en leksakskatt som vägrar att sluta spinna är något för dig. Aftonbladets

allergiska reporter har testat robotar och talande leksaker.

Motvilligt har jag varit tvungen att acceptera. Det blir inga mysiga små pälsdjur för mig. Blotta åsynen av en hund framkallar astma och det kliar i ögonen när jag gosar med katter. Det är smärtsamt att inse att jag som älskar djur aldrig mer kommer att ha katt, eller ens en liten kanariefågel.

"Dottern börjar gråta"

Men det finns ju låtsasdjur som påstås vara nästan lika bra som originalen. Jag lånar hem en exklusiv robothund, två katter som jamar och spinner, en talande leksakspapegoja och installerar en skärmsläckare som ser ut som ett akvarium.

Väl hemma mottags inte de nya kelgrisarna med röda mattan direkt. Dottern Alba på ett och ett halvt börjar gråta. Gosdjur är okej. Riktiga katter också. Men gosdjur som rör på sig och skjuter rygg vägrar Alba att acceptera.

Det går bättre med robothunden. Hela familjen faller pladask för AIBO, som irrar runt på golvet och spelar små melodier. Som en frisk fläkt av Stjärnornas krig mitt i vårt vardagsrum. Men vi lyckas aldrig ta oss igenom alla manualer och efter några dagar byts min förtjusning ut mot frustration. Vad vill AIBO mig? Varför lär han sig aldrig hämta bollen eller lystra till sitt namn? Tänk att en robothund kan ge mig prestationsångest.

"Till slut hatar jag dem"

Hemmet förvandlas från en vanlig barnfamiljslya till rena fejkdjurs-Skansen när jag installerar ett akvarium de luxe som skärmsläckare och tar hem en talande leksakspapegoja. Katterna jamar - den ena hakar upp sig och alldeles försent hittar jag en avstängningsknapp i pälsen - medan AIBO går runt och försöker att få kontakt. Den galna gojan härmar både AIBO:s mekaniska läten och katternas jamanden. Till slut hatar jag allihopa.

- Jag har fått nog, ropar jag.

- Jag har fått nog, jag har fått nog, upprepar papegojan.

Det blir retur för robot och papegoja. Men katterna blir kvar i soffan. Dottern har kommit över sin motvilja och öser kärlek över kräken. Min personliga favorit blir akvariet. Det är tyst, vackert och absolut inte krävande.

Robothunden AIBO - kul för tekniknördar

Foto: sara Ringström

Akvarium som skärmsläckare - gratis

Foto: sara ringström

Låtsaskatten spinner och fräser

Foto: sara Ringström

Talande papegojan kan bli en plåga

Terri Herrera Eriksson