”Riktigt små barn kan klara att resa själva”

Psykologen Olof Risberg ger råd till separerade föräldrar

RELATIONER

1 I vilka åldrar klarar barnen bäst att jag flyttar till en annan ort?

– Det beror helt på vilket barn det är. Men generellt sett, ju äldre desto bättre.

2 Hur agerar jag om barnet ringer och är osams med den andra föräldern – och jag tycker att barnet har rätt?

– Lyssna på barnet och be sedan att få prata med den andra föräldern. Det är bra att vara överens om vissa grundläggande saker som tider, hygien, läxor och tv-spel. Men det är viktigt att båda föräldrarna får ha synpunkter på reglerna.

3 Är det bättre med många korta möten eller några få längre?

– Det är individuellt. Det är den känslomässiga närheten som är viktig. Och att man inte sviker det man har bestämt för då riskerar man att barnet känner sig oviktigt.

4 När är barn tillräckligt gamla för att flyga eller åka tåg ensamma längre sträckor?

– Det finns bra system för det där både när det gäller flyg och tåg. Om barnet är tryggt, har tränat mycket, man har pratat med personalen och inte sjabblar med hämtningarna så kan riktigt små barn resa själva. Men det är också individuellt. En del barn ser det som ett spännande äventyr, andra känner sig otrygga.

5 Hur märker jag att barnet mår dåligt av avståndet?

– Barn kan ibland uttrycka sig väldigt sofistikerat men ändå tydligt. Det kan vara teckningar. Eller att barnet helt plötsligt hejar på Brynäs hockey om pappan bor i Gävle. Men man ska komma ihåg att saknad kommer och går. Det kan vara bra att själv fråga: Längtar du efter pappa? Då visar man barnet att det är okej.