”Jag litar på mitt ex omdöme”

Eva Hammarstedt, 45, styvmamma sedan åtta år

RELATIONER

När Eva och maken Kjell flyttade ihop blev de plötsligt en familj på sex personer där alla — barnen, exmakar, exmakarnas nya — skulle säga sitt.

— Det tar tre till fem hårda år innan man blir en familj, säger Eva Hammarstedt.

Foto: Pär Johansson
Erfaren styvmor Eva Hammarstedt vet allt om problemen som kan uppstå i en styvfamilj. Här tillsammans med Sara, 15, Kim, 15 (styvdotter), och Johan, 18. Styvsonen Robin, 13, saknas på bilden.

Eva och Kjell väntade i två år innan de skaffade hus tillsammans. De hann prata mycket om hur de ville ha sin familj. Men ändå blev det tufft.

– Det var många besvikelser i början. Som när våra romantiska helger rök för att barnen inte kunde vara hemma hos sin mamma som planerat. Vi har fått gå igenom mycket för att hon ska få mer respekt för mig. Nu först har jag hennes förtroende. Hon vet att barnen har det bra här och att jag behandlar dem väl.

En påtvingad relation

Även relationen till de egna barnens styvmamma var svår i början.

– Efter skilsmässan var det infekterat att träffa min exmans nya. Vi har ju inte valt varandra, det är en påtvingad relation. Med åren har vi ändå fått en hövlig och fungerande kontakt. Jag har stort förtroende för barnens far och litar på hans omdöme.

Eva vet allt om vilka problem som kan uppstå i en styvfamilj.

– Ska jag exempelvis följa med på styvbarnens utvecklingssamtal i skolan? Jag har inte rätt till det, för det är mamman som ska gå på dem. Men hur gör vi när barnet bor hos oss och det är jag som sitter och hjälper till med läxorna?

Att säga att man älskar de egna barnen mer än partnerns ungar är fortfarande tabu.

– Men det är klart att man gör! Jag kan inte älska mina styvbarn, däremot tycker jag jättemycket om dem nu när jag har lärt känna dem. Vissa har styvbarn som de inte alls fungerar med, varför ska man älska dem? Däremot måste alla respektera styvbarnen och behandla dem schyst.

Kan stötta varandra

Eva är vice ordförande i Styvmorsviolen, en förening där styvmödrar stöttar varandra genom att mejla och chatta på nätet.

– Vi som har kommit över det värsta har mycket stöd att ge till nya styvmödrar, säger Eva.