Litar du på plastpappan?

Psykologen: Du kan inte ställa några krav när ditt ex väljer en ny förälder till ert barn

1 av 3 | Foto: Danmarks radio/tv4
Arg pappa Nikolaj i tv-serien ”Nikolaj och Julie” blir minst sagt upprörd när han upptäcker att hans ex frus nya man, Lars, är alkoholist.
RELATIONER

I tv-serien ”Nikolaj och Julie” får Emma en plastpappa med tvivelaktig bakgrund.

Men bonuspappan behöver inte vara alkoholist för att det ska bli problem.

Det stormar i teveserien Nikolaj och Julie. Nya styvpappan Lars cyklar iväg berusad och hämtar lilla Emma på dagis. En stund senare får Nikolaj och Julie beskedet som alla föräldrar fruktar: ”Kom till sjukhuset, ert barn är skadat.” Det visar sig vara en mindre allvarlig hjärnskakning. Men Nikolaj har bestämt sig:

– Vår dotter ska aldrig få träffa honom igen. Aldrig mer, hör du det!

Den repliken är Nikolaj säkerligen inte ensam om att ha yttrat. Vart tionde svenskt barn lever i ombildade familjer. Relationen mellan biologiska föräldrar och bonusföräldrar är ofta komplicerad.

Hur mycket ska bonusföräldern få bestämma? När går de för långt? Ställer du för höga krav på den nya extraföräldern?

Får man ställa ultimatum och lägga sig i sitt ex val av partner?

– Nej, säger psykologen Hanna Thermaenius på barnavårdscentralen. Det är vanligt att man som förälder misstror andra vuxna i barnets närhet. Man är ju inte opartisk i förhållande till sitt ex nya. Det ligger i sakens natur att man ogillar varandra. Misstänker du att ditt barn far illa ska du göra en anmälan till socialtjänsten, så de får göra en utredning. Det är ingen lösning att du på eget bevåg undanhåller barnet från ditt ex nya partner.

Hur ska jag våga anförtro mitt barn åt en person som jag själv inte har valt?

– Du får lita till den andra förälderns omdöme. Den personen har valt dig en gång i tiden. Kom ihåg att föräldrar vill sina barns bästa. De anförtror inte sonen eller dottern åt fel person.

När har en plastförälder gått över gränsen?

– När de tar över det som barnen ska ha av mamma och pappa. Många styvföräldrar ställer upp alldeles för mycket i sin strävan att vara omtyckta. Men det är fel om bonusmamman alltid hämtar barnen på dagis, lagar mat och lägger dem. En del av den omvårdnaden måste de få av sin pappa.

– Man har också gått över gränsen när man hemlighåller saker som gäller barnen och stänger ute den andra föräldern. Det är rätt att reagera om bonuspappan tar kallelsen till föräldramötet och går dit själv utan att informera den riktiga pappan.

Går det att få fyra vuxna — två föräldrar och två bonusföräldrar — att enas?

– Absolut. Jag har sett flera positiva exempel på det. I fungerande familjer har de vuxna ofta delat upp olika ansvarsområden mellan sig. Alla har varit tydliga med vilka områden man vill anförtro de andra och vad man inte vill bjuda på.

När det inte funkar - så gör du

Terri Herrera Eriksson