Barnombud: Sluta visa Big Brother på barnprogramstid!

RELATIONER

– 8-åringar ska inte se vuxna som är så fulla att de kissar på sig och har sex framför kameran.

Barnombudet i Västerås, Sara Holm Stålhand kräver att Kanal 5 ska sända Big Brother på sen kvällstid.

– Jag respekterar folk som gillar Big Brother. Men de skulle nog lika gärna se det om det sändes senare på kvällen, efter att barn har lagt sig, säger Sara Holm Stålhand. Hon jobbar som barnombud i Västerås och informerar i mellanstadieklasser om trakasserier och mobbning. Hon har blivit upprörd över hur stor påverkan dokusåporna har på de barn hon träffar.

– Alla har sett programmet. Det är skrämmande när 8-åriga tjejer säger att de vill bli kändisar och vara med i Big Brother.

Big Brother sänds varje dag klockan 19.00, strax efter att SVT:s barnprogram Bolibompa tar slut. Nu kräver Sara Holm Stålhand att Kanal 5 ska sända programmet senare på kvällen.

– Barn i 8-10-årsåldern är inte tillräckligt mogna för att förstå vad de ser. De får fel bild av hur vuxna beter sig - där det är normalt att vara så full att man kissar på sig eller har sex inför kameror. Det skapar en grogrund för mobbning och sexuella trakasserier. Vilka vuxna kommer vi att få i framtiden?

Är det inte föräldrarnas ansvar att kontrollera vad deras barn ser på tv?

– Jo visst är det i grund och botten föräldrarnas sak. Men det här programmet visas ju på barnprogramstid, det kan vara svårt att ha koll på vad ens barn ser på. Dessutom är det faktiskt många föräldrar som själva ser Big Brother, och då sitter barnen ofta med framför tv:n.

Jenny Lindblom