Jysk sålde livsfarliga barnsängar

Nu stäms företaget av Konsumentombudsmannen

RELATIONER

KO kräver att Jysk Bäddlager ska ta tillbaka två farliga spjälsängar. Därför stämmer KO nu bolaget i Marknadsdomstolen.

I somras underkändes barnsängarna Simon och Syrran i en provning av spjälsängar hos Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut. Enligt Konsumentombudsmannen (KO) borde Jysk Bäddlager, som säljer sängarna, gå ut och informera kunderna om att sängarna kan vara farliga och också åtgärda saken, till exempel genom att uppmana köparna att lämna tillbaka sängarna mot ersättning.

Men hittills har reaktionen från bolaget varit dålig, anser KO, som nu väljer att ta till rättsliga medel. Sängarna säljs visserligen inte längre, men Jysk har ändå ett ansvar, enligt KO, särskilt som spjälsängar ofta används länge, går i arv eller säljs vidare.

För att spjälsängar ska anses säkra får de inte ha öppningar där barn kan fastna med huvudet eller bröstkorgen. Barnen riskerar då att kvävas eller strypas.

När det gäller de två sängarna från Jysk har båda svaga sängbottnar som kan gå sönder och de har också vassa kanter som barn kan skada sig på. En av sängarna har dessutom för stora avstånd mellan spjälorna i sängens sidor och den andra har för stora avstånd mellan ribborna i sängbotten.

TT