”Jag tentapluggade efter förlossningen”

RELATIONER

Zhara Björnbergs sambo var hemma med nyfödda dottern Yasmin, medan Zhara pluggade.

— Jag har alltid sett till att jag och mina barn mår bra, säger Zhara.

Foto: Thomas Johansson
Zhara Björnberg valde att inte vara hemma med yngsta dottern Yasmin. Till vänster förstfödda Olivia.

När Göteborgstjejen Zhara Björnberg, 29, födde sitt första barn, Olivia, i mars 2001 var hon hemma den första tiden. När Yasmin kom, ett och ett halvt år senare, pluggade Zhara. Och det fortsatte hon med direkt efter förlossningen.

– Jag låg kvar på BB och tentapluggade för att få lugn och ro istället för att åka hem, berättar hon.

Under den tid Zhara fortsatte studera var hennes sambo hemma med Yasmin.

Oförstående omgivning

– Flest reaktioner fick jag med mitt första barn. Med Yasmin hade de flesta förstått att det inte var någon mening att lägga sig i, säger Zhara.

Omgivningen har haft svårast att förstå att Zhara valt att inte amma någon av sina döttrar. Hon har fått höra att hon inte är normal, att hon förnekar sin modersinstinkt och har svårt att knyta an till sina barn.

Inga alternativ

– Ingen förväntar sig någonting annat än att mamman är hemma i alla fall ett halvår, oftast ett år eller längre om hon kan dra ut på dagarna. Det finns inga alternativ.

Berömmande ord har däremot haglat över Yasmins pappa.

– Alla har tyckt att min kille är så fantastiskt duktig och att jag har en underbar man som verkligen ställer upp för mig, istället för att tycka att det är naturligt för honom att vara hemma med sitt barn.

Zhara har hela tiden försökt se till att både hon och barnen ska må bra.

Behöver inte vara mamman

– Jag tror inte att mamman är universalmedlet på grund av sitt kön. Föräldrarna är jätteviktiga 24 timmar om dygnet, men det behöver inte vara mamman som är hemma, säger Zhara Björnberg.