”Mamma på heltid är inte min grej”

Nu tar 70-talist- mammorna strid mot amnings- moralen

1 av 5 | Foto: Stefan Mattsson
Jämställt En mamma som börjar jobba några veckor efter förlossningen hör kanske inte till vanligheterna. Men för Charlotte Nilsson är mammaledighet på heltid inget alternativ. – Mitt jobb på scenen är bara 20 minuter, så han klarar sig.
RELATIONER

I stället för att stanna hemma med sin nyfödda går den nya generationens mammor tillbaka till jobbet allt tidigare.

— Jag kan amma honom innan jag går upp på scenen, säger Charlotte Nilsson.

När sonen Angelo var två veckor gammal stod Charlotte Nilsson på scenen igen.

Hon har spelningar inbokade hela våren och är programledare för Melodifestivalen.

Att vara hemma med sitt barn efter förlossningen är inte längre lika självklart för den moderna mamman.

Sångerskan Charlotte Nilsson blev mamma till Angelo den 8 januari i år. Hon är en av flera kvinnor i sin generation som inte väljer bort jobbet när barnet kommer.

20 minuters jobb

En vecka efter det att Angelo kom till världen hade Charlotte med sig sonen till studion. Ytterligare några dagar senare stod hon på scenen igen.

Maken Nicola Perrelli finns bakom scenen med sonen.

– Mina jobb när jag står på scenen är bara tjugo minuter, en halvtimme, så jag kan amma honom innan så att han klarar sig, säger Charlotte.

Under våren ska hon också leda Melodifestivalen i SVT. Fyra kvaltävlingar och final. Det innebär jobb från torsdag till lördag fem veckor i rad. Hon har också spelningar inbokade under hela våren.

Maken stöttar

– Angelo finns i mina tankar 24 timmar om dygnet vad jag än jobbar med. Förutsatt att han är frisk så tycker jag att det är skönt att komma tillbaka till något som kan kallas normalt liv. Att vara mammaledig på heltid är inte riktigt min grej.

Har Nicola stöttat dig i ditt beslut?

– Absolut. Jättemycket. Han vet att det är viktigt för mig. Sedan är jag alltid helledig söndag, måndag, tisdag och onsdag, så det är inte så vansinnigt mycket.

Hon är medveten om att hon är privilegierad som kan ha med sig sin son på jobbet.

– Hade jag suttit i kassan på Ica hade det aldrig funkat. Nu har jag alltid någon som kan se till Angelo de 25 minuter som jag står på scenen och jobbar.

Men Angelo kommer i första hand. Om det inte skulle fungera att jobba lägger Charlotte om sitt schema.

– Men man ska inte ta ut saker i förskott och göra för stor grej av det, säger hon. Jag tror att om jag är lugn och harmonisk så känner Angelo det och då blir han också lugn och harmonisk.

Vi var också snabba

Carola Ålstig