Lille Wille har nått toppen

Nu ska alla barn heta Emma - eller William

RELATIONER

Hollywood-filmer bestämmer vad våra barn ska heta.

Neo och Viggo var de pojknamn som ökade snabbast förra året.

Men fortfarande är svenska traditionella namn i topp.

Foto: STEFAN MATTSSON
ÖVERST PÅ LISTAN Hannah Graaf med sin son William, i dag 2,5 - som har det mest populära pojknamnet enligt 2003 års statistik. Hannah är gift med Daniel Boudal, nöjeschef på Tomas Brolins restaurang Undici. Senaste tillskottet i familjen är Maximilian, 3 månader.

I går släppte Statistiska centralbyrån, SCB, sin namnstatistik för 2003.

Lova är det flicknamn som ökade mest, över 100 procent från året innan. För bara två år sedan fanns Lova inte ens med bland Sveriges hundra populäraste flicknamn.

- Det passar bra just nu. Det är kort, nytt och har aldrig varit modernt tidigare, säger Anders Malmsten, författare till Svenska namnboken.

20-tal sticker upp

Andra uppstickare bland flicknamnen är Siri, Tyra och Vera som var moderna under 20-talet. Har det gått mer än 80 år sedan namnets senaste storhetstid ökar chansen för en comeback.

- De flesta föräldrar vill inte att deras barn ska ha samma namn som deras föräldrar eller dagens partiledare. Gudrun och Göran är helt omöjliga nu, säger Anders Malmsten.

Andra orsaker till att vissa namn blir populära är vilka kändisar som befinner sig i hetluften.

Neo, som ökade mest av pojknamnen, känner vi igen från filmen Matrix.

Neo följs av Viggo och Liam. Viggo Mortenson spelar i Sagan om ringen och Liam Gallagher är frontfigur i popgruppen Oasis.

- Det enorma genomslag de här namnen fått i filmer och böcker påverkar för-äldrarna. Nu för tiden kan ett namn bli populärt trots att det är påhittat, säger Anders Malmsten.

Modenamn dör ut

Tidigare modenamn som Alexandra, Mikaela, Johanna och Sara har tappat mark. Likaså Fredrik, Joakim och Andreas.

- De var moderna på 80-talet. Har ett namn varit väldigt populärt ett tag dör det ut förr eller senare, säger Anders.

De populäraste namnen är Emma och William, som båda har varit med länge i toppen. Emma toppade även listan för 2002, medan William kom på sjätte plats.

Populäraste flicknamnen 2003

Populäraste pojknamnen 2003

Hanna Rydén