Hellre hundvalp än baby

Unga par i karriären väljer husdjur istället för barn

1 av 2
Många behandlar sitt husdjur som ett barn, ger det ett flick- eller pojknamn, arrangerar födelsedagsfest och ger presenter.
RELATIONER

Hundar och katter har blivit de nya barnen för folk i karriären som väntar med att bilda familj. De döper husdjuren till barnnamn, kallar sig mamma och pappa istället för husse och matte och arrangerar födelsedagskalas för sina pälsklädda älsklingar. Det visar en brittisk undersökning.

Emma, Ida, Emil och Lucas – nu döper vi våra husdjur till flick- och pojknamn istället för Karo och Fido. Av de 100 vanligaste hundnamnen i Sverige är 68 personnamn.

– Det är för att stärka familjetillhörigheten, säger Johan Beck-Friis, informationschef på Veterinärförbudet till Aftonbladet.

I England, där försäkringsbolaget Norwich Union har undersökt saken, är det också vanligt med barnnamn på husdjuren. Men många går betydligt längre än så, visar studien bland 1 000 brittiska smådjursägare. Man kallar sig mamma och pappa istället för husse och matte, sätter på TV:n när husdjuren lämnas ensamma, och tröttar ut sina kollegor på jobbet med ändlösa berättelser om de små livens bravader.

Får födelsedagspresenter

Djuren får också ingå i firandet av högtider. En av tio hundar och katter får en present på födelsedagar och jul. Och den nya trenden är att ha ett kalas, där man bjuder in andra hundar och katter, som får en liten partypåse att ta med hem.

– Att pyssla om sitt husdjur har blivit ett alternativt sätt att få utlopp för sina moders- eller faderskänslor, säger Isabel Baumer som gjort studien, till den brittiska tidningen Daily Mail.

Hälften av hushållen

Samtidigt som födelsetalen sjunker bidrar par utan barn och singlar i karriären till en katt och hund-boom. I Storbritannien äger nästan hälften av alla hushåll ett husdjur. Det innebär också nya möjligheter för hudsjursprodukt-industrin, som utvecklar allt mer avancerade prylar– allt från designpresenter till mode och hundparfymer. Vissa skickar till och med sina pälsklädda älsklingar till djur-homeopater.

ARTIKELN HANDLAR OM