”Barnledighet ska ge universitetspoäng”

Anna Wahlgren vill ha valfrihet och meritlista för föräldrar

RELATIONER

- Att vara hemma med barn är en merit som ska ge universitetspoäng, säger författarinnan och debattören Anna Wahlgren till aftonbladet.se.

Hon är skeptisk till LO:s förslaget om lagstiftning av fyra pappamånader.

Istället ska de ekonomiska hindren för valfrihet ska röjas undan.

Foto: Eva-Lena Olsson

- Jag skulle hellre se att folk fick välja själva. Av princip tycker jag det är vedervärdigt med lagstiftning om hur folk ska ta hand om sina barn, säger hon till aftonbladet.se.

Anna Wahlgren är mamma till nio barn och ett stor antal böcker, bland dem den kända ”Barnaboken" . Hon vill se en total valfrihet när det gäller hur föräldrar ska ta hand om sina barn.

- Och den ska fungera även efter det första året. Nu är det ekonomin som styr och det skulle jag vilja undanröja. Ge föräldrarna 100 000 i handen så de kan avgöra själva om de ska ha dagis eller ej.

Anna Wahlgren tycker att det är självklart att pappan ska ha en lika stor plats i barnets liv som mamman.

- Och jag skulle vilja se pappa på scen utan mamma. Han ska kunna få en egen relation till barnet och kunna njuta fullt ut av den. Men för att det ska fungera måste mamman flytta på sig.

- Det är inte alltid hon vill det och det är många som inte vill prata om det.

Barnledighet på meritlistan

Anna Wahlgren vill vända på det faktum att kvinnor halkar efter på arbetsmarknaden när de är hemma och uppfostrar barnen. Och hon vet precis hur:

- Det ska ge universitetspoäng att vara hemma. Det är en merit att vara hemma med barn.

- Varje månad, eller halvår, ska ge poäng för till exempel organisationsförmåga och planering och annat. Det ska synas på papper och ingå i meritlistan man ger arbetsgivaren.

Trots sin motvilja mot lagstiftning när det gäller föräldraansvaret för barnen finns det ett område där Anna Wahlgren kan tänka sig lag. Det är attityderna till männen ute i arbetslivet.

- Arbetsgivarna och arbetsmarknaden måste lära sig att när en karl blir far blir han borta från jobbet en tid. Det går inte bara att ringa honom när som helst och säga att han måste komma in och jobba.

Läs också

Simone Söderhjelm