Föräldrar, ni är helt okej

Svenska barn mår bra - men mamma och pappa har ändå dåligt samvete

Foto: BJÖRN ELGSTRAND
PAPPAS POJKAR Niclas Ferraresi berättar att hans tre söner fått lite olika uppfostran: Lucas, 9, fick ta eget ansvar tidigare än sina äldre bröder. Förstfödde Victor, 19, fick mer uppassning och duttande när han var liten, medan mellansonen Marcus, 16, har fått "hänga med". Det är omöjligt att vara hundraprocentigt rättvis, menar Niclas, men sönerna uppskattar att han försöker.
RELATIONER

Föräldrar, sträck på er! Era ungar är glada och nöjda och har det bäst i världen.

Men svenska föräldrar njuter inte.

De är tyngda av dåligt samvete och höga krav på sig själva.

- Kunskapen om barn har aldrig varit större än i dag, men inte heller rädslan för att inte räcka till.

Foto: HENRIK BRUNNSGÅRD
Barnpsykologerna Malin Bergström och Malin Alfvén.

Det säger barnpsykologerna Malin Bergström och Malin Alfvén.

Häromveckan höll de ett anförande på Psykologidagarna i Stockholm. De varnade för att som förälder ta till sig alltför mycket av trender och forskning inom barnpsykologin. Det kan ge mammor och pappor både skuldkänslor och dåligt samvete.

I dag finns högar av trendlitteratur och kurser i allt, från gränssättning till hur man undviker syskonrivalitet.

- All information gör att man ställer oerhört höga krav på sig själv, i stället för att njuta. Man kan bli extra känslig för forskning och trender inom barnpsykologin, säger Malin Alfvén och Malin Bergström.

Aftonbladets nättidning har frågat läsarna vad som ger dem dåligt samvete vad gäller barnen. Klar etta på listan - för båda föräldrarna - var att de har för lite tid med dem.

Minst dåligt samvete har föräldrar när de inte har råd att köpa det de skulle vilja ge sina barn.

Rädda för att göra fel

Malin Alfvén och Malin Bergström träffar dagligdags föräldrar som är oroliga för att de inte räcker till. De är till och med rädda för att skada sina barn för resten av livet om de råkar göra fel.

- Då brukar jag peka på deras trinda baby som ligger och gurglar, och fråga: "Ser hon ut att må dåligt?" säger Malin Bergström.

- Men det går inte att bara säga till föräldrarna att de ska lita på sin egen kraft. Först måste jag höra vad de är oroliga för, om de har rätt i sin oro eller inte, säger Malin Alfvén.

Alla som har barn vet hur det "ska" vara:

Att vi ska sätta "rätt" sorts gränser på "rätt" sätt utan att kränka barnet. Då får vi ett klokt barn som inte blir uppkäftigt.

Att vi ska ha fasta rutiner: hemlagad mat som äts på "rätt tid" och barn som lägger sig vid "rätt tid". Innan dess har vi varvat ner med att läsa och leka, inte spelat dataspel eller tittat på tv.

Malin Bergström:

- Det där är en omöjlighet! Men problemet är att vi inte tänker så.

För att förstå anledningen till föräldrars oro, stress och dåliga samvete måste man känna till bakgrunden:

- Förr var barnen framtida garantier. Barnen skulle ta hand om och respektera sina åldrande föräldrar. Nu har vi vänt på det: all ödmjukhet vänds mot barnen.

Barnet "kronan på verket"

Malin Bergström och Malin Alfvén tycker att dagens föräldrar är lyhörda.

Vi lyssnar på barnen, vi tolkar dem och är mycket angelägna om att få veta deras önskemål.

Både kvinnor och män är äldre i dag när de får sitt första barn, fenomenet är detsamma över hela västvärlden. I dag blir man inte med barn, man skaffar barn.

- Det gör att man ställer högre krav på sig själv. Man ska bli bäst som förälder. Barnet ska bli kronan på verket, man har ju redan fixat karriären, fina bostaden och jorden runt-resorna"

Goda råd till oroliga föräldrar

Ulla-Lene Österholm