- Vi höll färgen fast det skavde i hjärtat

Kändisar talar ut i nya boken om barnlöshet

1 av 2 | Foto: KARIN TÖRNBLOM
LÄNGTAN ÄR ÖVER Rickard Olssons och hans hustru Lenas första barn, Primus, var död när han föddes i femte månaden. Nu är de föräldrar till Asta, 14 månader.
RELATIONER

Tv-profilen Rickard Olssons son föddes död i femte månaden.

Det tog tre år att komma över sorgen.

I en ny bok berättar kända svenskar om ofrivillig barnlöshet.

Rickard Olsson, 37, och hans fru Lena, 44, försökte få barn i fem år. Så hände det äntligen, hon blev gravid. Men lyckan blev kortvarig. I femte månaden föddes deras son Primus fram död i en plåthink på Södersjukhuset i Stockholm. Han dog efter fostervattensprovet.

Nu berättar Rickard Olsson om känslorna efter förlusten: "Det kändes som att sätta på sig en rymdhjälm med fetvadd eller som på tv när man ser folk skrika allt vad dom orkar, men ljudet är borta, inget hörs, ingen hör något."

Vågade inte glädjas

I dag är Rickard Olsson och hustrun Lena föräldrar till Asta, 14 månader.

"Men jag vågade aldrig glädjas fullt ut under graviditeten, jag var hela tiden beredd på att drabbas igen", skriver han i boken Längta barn.

Elva svenskar berättar självutlämnande om sin längtan efter familjeliv. Om ständiga försök, medicinska behandlingar. Om besvikelse och förbjudna känslor. Men också om glädjen i det efterlängtade föräldraskapet. Flera av skribenterna är kända profiler som ofta fått svara på varför de inte har barn. Programledaren Anna Mannheimer, TCO:s ordförande Sture Nordh och journalisten och författaren Åsa Moberg är några av dem som i boken har bytt ut standardfraserna mot de personliga och ärliga svaren.

Inget gulligull

Anna Mannheimer, 40, får ofta medkännande klappar på ryggen. Själv är hon stolt och lycklig mamma till sin adopterade dotter Olga, 2.

- Just det där medlidsamma kan jag bli tokig på. Att det är lite synd om mig, säger hon.

- Vi är en ny generation kvinnor som börjar skaffa barn sent i livet. Det tog längre tid än vi tänkt för mig att bli gravid och då var det självklart att adoptera.

Att ställa upp i boken var ett lätt beslut.

- Den fyller sitt syfte. Det är befriande att det inte är något gulligull. Folk som läst den säger att det är precis så som det är. Det känns skitbra.

Rickard Olsson

Programledare

Anna Mannheimer

Programledare

Åsa Moberg

Journalist och författare

Sture Nordh

TCO:s ordförande

Tidigare artiklar om barnlöshet:

Fatima Johansson