Små barn får för mycket mat

RELATIONER

Uppsala

Nya studier visar att små barns energiomsättning kan vara 20 procent lägre än man trott. Det leder till att barnen får för mycket mat - och Livsmedelsverket kommer att sänka sina rekommendationer.

Flera studier av små barn visar att de förbrukar mindre energi än man tidigare trott, skriver Upsala Nya Tidning. En av studierna har gjorts av näringsfysiologen Catharina Tennefors, numera utvecklingschef på barnmatstillverkaren Semper.

- I ljuset av de problem med övervikt och fetma som i dag finns även hos barn är resultatet mycket intressant, säger hon till tidningen.

Resultaten leder till att Livsmedelsverket kommer att sänka sina rekommendationer för barns matintag. I dag säger verket att barn i ettårsåldern ska få i sig runt 400 kilojoule, eller 96 kilokalorier, per dag och kilo kroppsvikt.

- På de barn jag mätte energiförbrukningen så låg den 15-20 procent lägre, säger Catharina Tennefors.

Hon säger att resultaten också gäller barn upp till tre års ålder.

Kostrekommendationerna vänder sig inte bara till föräldrar. De ligger också till grund för beräkning av portionsstorlekar inom livsmedelsindustrin, matsedelsförslag och annan information om barn och mat.

- Man kan säga att tidigare rekommendationer bygger på en överskattning av vad barnen verkligen fått i sig, säger Livsmedelsverkets chefsnutritionist Annica Sohlström till UNT.

Men hon påpekar att det inte innebär att föräldrar övergött sina barn:

- Det är ju väldigt svårt att veta vad små barn verkligen får i sig. De spottar ut och kräks upp maten. De nya rekommendationerna tror jag kommer att ha mest betydelse när man tar fram barnmat inom industrin.

TT