Luz hittade sin dotter – var försvunnen i sex år

Möjligt känna igen ett barn man aldrig har sett, enligt psykolog

Foto: AP
Återförenade Det kan tyckas otroligt att Luz Cuevas kunde känna igen sin dotter Delimar efter sex år. Men forskning visar att människan är bättre än vi tror på att minnas ansikten.
RELATIONER

Går det att känna igen sitt nyfödda barn efter sex år?

Chansen är större än du tror.

En nybliven mamma behöver inte ens SE sitt barn.

Svensk forskning visar att hon på tjugo minuter kan lukta rätt på sin baby bland trettio andra

?

Tänk dig att ditt barn var en liten bebis när du såg det senast. Nu har det gått sex år och du har inte den blekaste aning om hur din son eller dotter ser ut. Mörkhårig eller ljushårig? Blå- brun- eller grönögd? Kort eller lång? Smal eller tjock?

Den amerikanska mamman Luz Cuevas kände igen sin tio dagar gamla dotter på ett barnkalas – sex år efter att flickan försvunnit. Fallet har väckt stor uppmärksamhet i USA.

– Vi människor är bättre än vi tror på att minnas ansikten, säger rättspsykologen Pär-Anders Granhag i Göteborg.

Vi minns helheten

Men vi minns helheten, inte individuella anletsdrag. Framför allt är förhållandet mellan munnen, ögonen och näsan viktigt. En människa kan ha en speciell mun eller speciella ögon, men det är oftast hur delarna förhåller sig till varandra som särmärker ansiktet.

– En unik mun blir mer unik om den sitter på ett speciellt sätt i förhållande till näsan och ansiktet i övrigt, säger Pär-Anders Granhag.

En mamma kan till och med känna igen sitt barn även om hon aldrig sett det, menar han. Barn liknar sina föräldrar på ett eller annat sätt och finns det syskon kan de bidra till att ge en god idé om hur ens "försvunna" barn skulle kunna se ut.

– Man kan också tänka sig att en mamma – eller pappa – som inte sett sin dotter på flera år blir särskilt observant på flickor i den aktuella åldern.

Viktiga egenskaper

Människan har av ren självbevarelsedrift utvecklat en förmåga att känna igen ansikten. Sedan urminnes tider har det varit viktigt att snabbt kunna identifiera faror, att skilja mellan dem som vill en väl och dem som vill en illa. Samma sak gäller farlig mat och farliga lukter, konstaterar Pär-Anders Granhag.

Skulle man till och med kunna känna igen sitt eget barn på lukten? Absolut, säger Bill Hansson, professor i kemisk ekologi vid Lunds universitet. Hans forskning visar att en kvinna kan lära sig känna igen lukten på vilket spädbarn som helst. På tjugo minuter kan hon identifiera sitt eget barn bland trettio andra barn.

Lukten försvinner

– Varje barn har sin specifika doft och det finns en mycket stark förmåga hos kvinnor att lära sig sitt barns doft. Papporna har ett mer generellt utvecklat luktsinne när det gäller spädbarn. De kan känna igen ett spädbarn bland andra barn, men har svårare att känna igen lukten på sitt eget barn, säger Bill Hansson.

Men förmågan att känna igen sitt barn minskar ju äldre barnet blir. Två- till treåringar har nästan ingen lukt alls och luktproduktionen är sedan mycket låg fram till puberteten.

– Att känna igen sitt barn på lukten efter sex år är därför ganska osannolikt, säger Bill Hansson men tillägger:

– Lukter har däremot en otrolig förmåga att plocka fram och förstärka andra intryck. När man känner igen en viss lukt kan till exempel synintrycken man hade vid just det tillfället falla på plats.

Delimar försvann när hon var tio dagar

Foto: AP
10 dagar gammal Den här bilden togs strax innan Delimar rövades bort.

Nneka Amu

ARTIKELN HANDLAR OM