Kejsarsnitt ökar risken för blodpropp

Risken fyra gånger högre, enligt studie

RELATIONER

Kvinnor som föder barn med kejsarsnitt löper ökad risk för blödningar och blodproppar i ben, lungor och hjärna.

– Jag tycker att kvinnor som överväger kejsarsnitt ska få information om de här riskerna, säger Håkan Rydhström, förlossningsläkare på Helsingborgs lasarett till Dagens Medicin.

Foto: Andreas Lundberg
Gravid Allt fler kvinnor föder med kejsarsnitt.

Håkan Rydhström står, tillsammans med statistikern Karin Källén, bakom en ny registerstudie där riskerna med kejsarsnitt har utretts. Information från det medicinska födelseregistret har jämförts med slutenvårdsregistret, om vilka kvinnor som behövt läggas in på sjukhus efter förlossningen.

Fyra gånger högre risk för propp

Studien visar att risken för blodproppar i ben, lungor och hjärna är upp till fyra gånger högre vid kejsarsnitt jämfört med vaginal förlossning. Komplikationerna är dock ovanliga. Exempelvis drabbades bara 32 av 132 000 kvinnor av blodpropp i hjärnan efter kejsarsnitt.

Större blödningar är också vanligare. Efter ett kejsarsnitt förlorar omkring 12 procent av kvinnorna minst en liter blod jämfört med tre procent av dem som föder vaginalt, skriver tidningen.

Fler föder med kejsarsnitt

Andelen kvinnor som föder med kejsarsnitt ökade under 1990-talet. 1990 var 10,6 procent av förlossningarna kejsarsnitt, 2001 var motsvarande andel uppe i 16 procent.

Läs också:

TT

ARTIKELN HANDLAR OM