Trendfamiljerna väljer - tvåpack

Nytt rekord för tvillingfödslar i Sverige 2003

Foto: ulf höjer
dubbelt så skoj Understa raden från vänster till höger: Malin Peterson med Alex och Elliot, Dag Rydell med Louise och Victor, Mia Ekdahl med Jerry, Johnny Ekdahl med Sebastian, Veronica Fernlund med Emma och Vilma, Carina Aldhammer med Niklas och Viktor. Översta raden från vänster till höger: Elisabet Lindesvärd med Carl och Kajsa, Linda Spetz med Viggo och Noah, Beata Megyesi med Malte och Nora, Carole Vennevold med Alexander och Ludvig, Anna med Elsa och Olle.
RELATIONER

Här är den nya familjetrenden – bebisar i tvåpack.

När provrörsbefruktningar blir vanligare och förstföderskorna allt äldre ökar antalet tvillingfödslar.

Foto: ulf höjer
Elisabet Lindesvärd fick tvillingarna Carl och Kajsa sent i livet. Liksom Dag Rydells fru Anna som fick Louise och Victor. I mitten Anna Berglund med Elsa och Olle, 8,5 månader.

Det kryllar av små tvillingpar på gräsmattan utanför Skulpturens hus i Aspudden.

De tolv familjerna har fått kontakt genom Föräldranätet, en chattsida på internet.

– Vi ville träffa andra tvillingföräldrar för att få stöd och råd. Det går aldrig att jämföra med att ha bara ett barn, säger Elisabet Lindesvärd från Sollentuna.

Ofta lättare än enlingar

Hon får medhåll av Mia Ekdahl, tvillingförälder från Aspudden.

– Som tvillingförälder passar man ofta inte in i vårdcentralernas föräldragrupp.

– De pratar till exempel om normalvikt, men tvillingar är ofta mindre än enlingar.

Mia är 38 år och Elisabet 39.

Båda fick barn sent i livet, vilket ökar chansen till tvillingfödsel. Och de svenska förstföderskorna blir allt äldre. En genomsnittlig förstföderska är i dag 28,8 år. I Sverige finns i dag uppskattningsvis 170 000 tvillingar och andelen tvillingfödslar ökar stadigt med en rekordnotering förra året.

– En annan anledning till att det ökar är att det blir fler konstgjorda barn genom provrörsbefruktning, säger Peter A Thomassen, docent i kvinnosjukdomar och förlossningar vid Karolinska institutet.

"Blev bättre än vi trodde"

Det finns många tvillingteorier och råd till tvillingföräldrar. Men föräldrarna i Aspudden tycker att det är för mycket prat om hur jobbigt det är att vara dubbelförälder.

– Vi tyckte bara att det var jättekul när vi fick reda på att vi skulle få tvillingar och det blev ännu bättre än vad vi trodde, säger Elisabet Lindesvärd.

Visste du det här om tvillingar?

Helena Gunnarsson

ARTIKELN HANDLAR OM