Krönikor ger tröst för trötta mammor

Hillevi Wahls humoristiska betraktelser gör succé på nätet

Foto: jens magnusson
”Nu är jag en bra mamma” Hillevi Wahl beskriver sig som en kärleksfull mamma som inte satt upp så många regler. Föresatsen att Elliot aldrig skulle titta på tv är till exempel skrotad. Att ha roligt är viktigast.
RELATIONER

Sömnbrist, skrik och en bebis man inte kan trösta.

Livet som nybliven förälder kan vara tungt.

Hillevi Wahl, 39, satt uttröttad och grät på BVC.

Nu peppar hennes humoristiska krönikor andra föräldrar.

Skrev för att kunna skratta åt det jobbiga.

Journalisten Hillevi Wahl beskriver sig själv som den typiska "duktiga tjejen". Ambitiös på jobbet och med femton bollar i luften. Men när hon och sambon Gunnar fick sonen Elliot för ett år sedan ställdes allt på ända.

– De första sex månaderna vågade jag knappt gå utanför min stadsdel. Jag kunde inte trösta Elliot när han började skrika i vagnen. Jag blev så isolerad.

Hillevi berättar att hon ville vara världens bästa mamma. I stället kände hon sig trött och otillräcklig.

– Jag har alltid kunnat prata om mina misslyckanden. Ändå höll jag skenet uppe i början. Men efter ett halvår kände jag inte igen mig själv. Jag sov i stort sett ingenting. På BVC fick jag hjälp av en psykolog med att börja sova och äta ordentligt, och sen föll alltmer på plats.

Ska känna igen sig

För att kunna skratta åt kaoset – och även dela med sig av det – började Hillevi skriva krönikor på en egen hemsida. Sidan blev alltmer känd och massor av föräldrar kände igen sig. I höst ska femtio av krönikorna samlas i bokform.

– Nu kan jag nästan ge mig in i jobbiga situationer för att kunna skriva om dem! Det viktiga är att det jag skriver blir tillgängligt, att de som sitter hemma på kammaren och gråter kan läsa och känna: "Nämen, det är ju så där jag har det!"

Hon tror att förväntningarna ser helt olika ut för mammor och pappor:

– Den perfekta mamman ska vara världens lyckligaste och vackraste och matcha barnvagnen med läppstiftet. Männen får forma sina egna bilder – det finns inte alls samma krav på dem. Hur de än gör kan de bara bli bättre än sina egna pappor. Jag är lite avundsjuk på det.

Det viktiga i livet

Som helhet tycker Hillevi att det var fantastiskt att bli förälder. Att lille Elliot lärt henne vad som är det viktiga i livet: sömn, mat, kramar – och att ha roligt.

Är det något du är förvånad över hos dig själv som mamma?

– Att jag är en så bra mamma ändå! En som ger väldigt mycket kärlek och skratt.

Fotnot: Hillevi Wahls hemsida heter

www.supermamman.se. Boken "En fuskmammas bekännelser – kåserier av Hillevi Wahl" kommer på Prisma förlag i augusti.

Läs också

Cecilia Gustavsson