Skilsmässan kan vara bra

- Det viktiga för barnen är att de kan prata och komma överens med sina föräldrar

RELATIONER

Över hälften av Aftonbladets nätläsare har funderat på att separera, men stannat för barnens skull.

Men det behöver inte vara fel att skiljas. Bara man gör det på "rätt" sätt.

Enligt en ny undersökning mår skilsmässobarn inte sämre än andra.

Foto: PETER KNOPP
Malin Alfvén.

Föräldrar måste inte ha dåligt samvete över att de inte klarar att av leva ihop. Det visar en ny undersökning från Institutet för social forskning vid Stockholms universitet.

1 300 barn mellan 10 och 18 år tillfrågades om sitt psykiska välbefinnande. En del i studien visar att det inte finns några påvisbara skillnader mellan barn som lever med båda sina föräldrar, med en av dem eller i styvfamilj.

- Det viktigaste var om de kom överens med och kunde prata med sina föräldrar eller annan vuxen i familjen om de var bekymrade, säger sociologen Sara Brolin Låftman, som gjort undersökningen ihop med Viveca Östberg.

Om föräldrarna var skilda var alltså inte avgörande.

- Det är det jag sagt hela tiden: svenska föräldrar är oerhört måna om sina barn, och det gäller även vid skilsmässor, kommenterar Malin Alfvén, barn- och föräldrapsykolog.

Har skrivit en skilsmässo-handbok

Hon och Kristina Hofsten, författare och journalist, har skrivit handboken "Skilsmässan - Om barn och föräldrar", som kommer ut i slutet av maj.

Boken ger råd om hur man separerar på bästa möjliga sätt. Författarna skriver att de flesta skilsmässor upplevs som en katastrof, men att följderna nästan alltid blir positiva på sikt.

- Vårt motto är att det är bättre för alla med en skilsmässa än med ett taskigt äktenskap. Men man ska förstås vara beredd på att under en period är en skilsmässa svår för alla inblandade.

En viktig del är att hela tiden berätta för barnen vad som händer. Och att förklara att även det som inte är löst för stunden kommer att ordna sig.

Efteråt är huvudsaken egentligen inte var barnen bor, utan att de kan behålla en nära vardagskontakt med båda föräldrarna.

Majoritet skulle stanna för barnen

På aftonbladet.se ställdes frågan: Har du övervägt separation, men stannat kvar på grund av barnen?

Av de 13 837 personer som röstade svarade 54 procent ja. Tänker de fel?

- Nej, jag tror inte att de kommit tillräckligt långt. De gör den bedömningen att de har det bra ibland, och att det kan bli bättre.

Så folk skiljer sig inte för lättvindigt?

- Nej, det är skitsnack, rent ut sagt, säger Malin Alfvén. Ofta är processen mycket genomtänkt och många söker hjälp innan de beslutar sig. Alla vet ju att det bästa är att hålla ihop - om man har det bra.

Fotnot: Boken om skilsmässa ges ut av Vi Föräldrars förlag i samarbete med Prisma.

Så blir skilsmässan bättre för barnen

Barn- och föräldrapsykologen Malin Alfvéns råd

Ibland beter man sig illa

Du är inte ensam om att:

Läs också:

Cecilia Gustavsson