Så blev sex och fylla till barn-tv

Aftonbladets Tore S Börjesson berättar om spelet bakom skandalsåpan nummer 1 - ”Big Brother”

1 av 6
2003. Micke Lindgren tillsammans med Linda Rosing som vikt ut sig i herrtidningarna.
RELATIONER

Torsdag kväll - framför tv-apparaterna runt om i Sverige bänkar sig barn och yngre tonåringar. Den här kvällen får de se hur en stolt Heidi skryter om hur bra hon är på att ge oralsex.

Hur nådde ett svenskt nöjesprogram dithän?

För den som är intresserad av att moralisera finns en skyldig - Adam Alsing.

Men.

Det är många som, frivilligt eller ofrivilligt, har ett finger med i spelet bakom skandalsåpan nummer 1.

Här är hela historien - och den börjar med ett vetenskapligt experiment i USA: "Biosphere II".

Frågan: Kan människor bo i en koloni på Mars? För att undersöka saken gick åtta personer in i ett växthus - och stannade i två år.

Sex år senare sitter holländaren John de Mol - en av världens framgångsrikaste skapare av tv-format, "Vem vill bli miljonär?" är bara ett exempel - och spånar idéer med sitt järngäng. Syfte: att komma på en ny show. Timmarna går, idétorkan är total, det är sent och mötet lider mot sitt slut. Folk häller upp en drink och en drink till och man börjar tänka på refrängen. Då händer det. En i gänget kastar upp en tidning på bordet med en artikel om "Biosphere II".

John de Mol läser och glödlampan tänds i huvudet.

- Jag vet inte vad det är, en magkänsla kanske, men jag bara VET när ett format funkar, säger han efteråt.

1999 får så "Big Brother" sin urpremiär i Holland.

Finalavsnittet ses av 73 procent av befolkningen.

Strax senare blir John de Mol en snuskigt rik man. Endemol - det företag han och kompanjonen Joop van den Ende skapat - säljs till den spanska mediegruppen Telefonica för 48 miljarder kronor.

Alsing var inte nöjd

Nej, "Big Brother" var ingen dum idé - och nu sprids programmet över jordklotet. 2000 har det svensk premiär på Kanal 5.

- Det var den stora grejen, säger Anders Knave, då programchef på Kanal 5, i dag underhållningschef på TV 4. Det målades upp som ett socialantropologiskt experiment. Vi valde en grupp som bestod av människor i olika åldrar, från olika platser och med olika bakgrund i utbildning och annat. Frågan: Hur reagerar en person när denna isoleras och utsätts för personer som han eller hon i normala fall aldrig skulle stöta på?

Han tar ett andetag och fortsätter:

- Ta sexbiten, under hela det första "Big Brother" var avancerad petting i tredje avsnittet från slutet det närmaste man kom. Skulle det kunna uppstå känslor? Det var frågan. Vägen dit var mycket mera intressant än att ha samlag på ett handfat i ett badrum.

Men programledaren Adam Alsing var inte nöjd.

- Det blev ett tråkigt tv-program. Jag ändrade allt till säsong två, ville att det skulle vara som tv-serien "Vänner". Det blev för jobbigt med människor som bara gnäller i hundra dagar, inte roligt att titta på. De ska ju bli kära, bli ihop i huset och göra slut, bli osams och sams, som i livet. Dessutom var det ett önskemål från kanalen för att nå målgruppen när man säljer reklam. Det handlar ju om pengar.

Unga, urbana människor, det var från den gruppen deltagarna nu kom. Det var den gruppen annonsörerna ville nå.

Och - ja, folk blev sams, osams, ihop, gjorde slut "

Men annat hände också.

Emma-Maria och Benjamin sprängde sexvallen: svensk tv-historias första livesända, dokumentära samlag.

- Då var det nog jubel på projektsidan. Wow - det är möjligt! En vecka senare var det normaliserat. Det visar hur snabbt acceptansnivån, gränserna, skjuts åt olika håll, säger Johan Westman, som då just hade tagit över som programchef på Kanal 5 efter Anders Knave.

När vallen väl var sprängd flödade safterna "

Emma-Maria, Kitty och Elin byggde onanikojor.

Marie Picasso gjorde entré, hånglade med Peter och hade sex med Benjamin.

Peter blev plakat och pissade i sin resväska.

- Man förfasas över att folk festar, blir fulla, hånglar och ibland har sex, att det är så hemskt. Men det sker ute i verkligheten också. Många människor som är 50-60 år har nog barn som gör det här på fredagar och lördagar, kanske torsdagar med, säger Johan Westman.

Allt bygger på casting

Säsong ett speglade en verklighet.

Säsong två en annan.

Dagens "Big Brother" har inte blivit till genom att man på måfå släppt in folk i ett hus.

Deltagarna är noga utvalda - flera av dem har inte ens sökt till programmet.

- Allt bygger på castingen. Där visar man vilket program man vill göra, säger Anders Knave.

Fotografen Bingo Rimér, känd för sina utvikningsbilder, och mannen bakom herrmagasinet Moore, tillhör talangscouterna.

- Ibland hör jag av mig till dem. Ibland de till mig. Det är inget konkret åtagande. Men till säsong två sökte de efter en joker som kunde röra om i grytan. På så sätt kom Marie Picasso in i huset - på en direkt rekommendation från mig.

I år ligger han bakom Carolina Gynnings medverkan.

- Det är självklart ingen tillfällighet att "Big Brother" utvecklats i den riktning det har gjort. Från och med säsong två har man sökt efter unga människor, intressanta personligheter med ett fördelaktigt yttre, det här är tv. Målet är att killarna ska bli kåta på tjejerna och tjejerna på killarna: sex och intriger, säger han.

Marie Picasso i säsong två, Linda Rosing i säsong tre, Carolina Gynning och Rebekah Johansson nu.

Alla har utåtriktade personligheter, silikonbröst, trivs i centrum och har jobbat som nakenmodeller.

Alla har haft sex i huset.

- Jag kom med för att jag är blond och har silikonbröst och vikt ut mig i Slitz. Men också för att alla tror att jag är en bimbo men sen inte riktigt visar mig vara det. Jag tror att alla som söker har ett behov av uppmärksamhet och bekräftelse över huvud taget. De som gör programmet vill ha folk som är snygga, lite galna, och vågar säga och göra precis vad de tycker och tänker, säger Linda Rosing.

Bastufesten 2003 åskådliggör vad Linda anser att programmakarna är ute efter.

Ni minns den?

Linda och Micke började hångla på fyllan. Danne och Lina gjorde samma sak.

Lina hetsade Linda att visa brösten. Lina kysste Lindas bröst och Linda tog Lina på brösten. Lina sexdansade framför kameran. Lina och Linda tungkysste varandra med groggar i händerna. Festen fortsatte. Mer alkohol dracks. Det kräktes. Det trillades. Och Linda och Micke hade sex.

- Det är en konstig verklighet där inne. Psykiskt pressande. Man är ur balans. Man tänker: Jag ska skärpa mig. Men fyra-fem dagar går, inget händer, och så skickar de in alkohol och där inne blir man riktigt full, man tål ingenting, och så spårar det ur och det vill de, säger Linda.

Inget för blyga

Mathias Barnekow har producerat de två senaste säsongerna.

- I castingen letar vi efter personer som helt öppet kan diskutera sina privatliv och så frågar vi: Om det här hade filmats, är det nåt du inte berättat då? "Big Brother" är den värsta platsen på jordklotet om du är blyg och mån om ditt privatliv. Vi söker exhibitionister. Om nån inte har problem att vika ut sig i en tidning är det inte svårt att förstå att personen heller inte har problem att delta i "Big Brother".

Marika Ruuska, som var med i fjol, säger:

- De frågar allt, från ens första minne till den dag som i dag är. Allt. Hur är ditt sexliv? Vad gillar du för slags sex? Kan du tänka dig att ha sex i huset?

- Alla som varit med har fått frågan - kan du tänka dig att ha sex i huset? - och svarat nej, säger Mathias Barnekow.

Men enligt projektledaren Sara Goldensohn har frågan aldrig ens ställts. Det har inte behövts.

- Det är inte så att vi i en casting ställer frågan: Kan du tänka dig att ha sex i "Big Brother"? Den frågan ställer vi inte - för vi väljer extroverta människor och vet, att om de träffar nån i huset så kan de tänka sig att ha sex.

I år hade Olivier och Carolina sex redan den sjätte dagen.

Jean smetade in Olgas lår i smör och stoppade en fefferoni i hennes trosa och polisanmäldes. Rebekah och Henrik hade sex mot handfatet i badrummet.

Många gillar det.

"Big Brother" är för Kanal 5 vad Eiffeltornet är för Paris.

Symbolen.

- Utvecklingen av programmet var en del i målsättningen "från hokus pokus till fokus", att tydligare positionera oss och ta ställning för inga nyheter, inga samhällsdebatter, bara roligare tv än våra konkurrenter. Men nu tror jag inte att vi kan göra så mycket mer på sex- och partytemat. Vi måste värdera hur mycket skandalsåpa som är bra för Kanal 5, säger Johan Westman.

Kända på gott och ont

I stort sett alla deltagare som blivit kända har blivit det genom att göra skandal.

På gott och ont.

Emma-Maria säger i dag:

- Jag tycker bara att det är jobbigt när jag förknippas med "Big Brother". Jag känner bara, nej, usch.

Marika Ruuska menar att hennes medverkan vinklades och att hon framstod som rasist.

- Jag var på anställningsintervju till ett jobb som flygvärdinna: Har du några fördomar? frågade de. Jobbet rök på hur jag framställdes i tv. Jag har svårt att få jobb över huvud taget.

Marie Picasso har tvärtom fått jobb just på grund av sin medverkan i "Big Brother" och ångrar inte sitt deltagande.

I dag leder hon tävlingsprogrammet "Dixie" i Kanal 5.

Linda Rosing har vikt ut sig i Playboy och i sommar kommer hennes debutsingel: "Summer love". Hon ångrar inte att hon var med i "Big Brother" - men vet skuggsidan av kändisskapet.

- Jag har ett skitrykte. Det är jobbigt när man är ute på stan. Folk måste tro att jag är en idiot. Förstår du? Nu vill jag vända det här och göra nåt bra av det.

Skandalerna

Tore S Börjesson

ARTIKELN HANDLAR OM