Barneksem

RELATIONER

Barneksem blir allt vanligare. Kallas också atopisk dermatit eller astmaeksem. Det är ett långvarigt, kliande eksem som ofta dyker upp redan när barnet är 2-6 månader. Då brukar det visa sig som ett kliande rött utslag på kinderna. Senare återfinns det oftast i knä- och armveck, på handlederna, anklarna och halsen. Utslagen kliar mycket och huden blir förtjockad. Personer med barneksem har tendens till torr hud och en ökad risk för utveckling av astma och allergi. Många växer ifrån sina barneksem, medan andra har problem mer eller mindre hela livet.

Behandling: Undvik det som framkallar utslag. Använd bomullskläder. Tvätta kläderna i oparfymerad tvål och undvik sköljmedel. Spara på tvålen och använd rikligt med fuktighetskräm flera gånger om dagen. Ofta kan man behöva använda en kortisonkräm, men rådgör alltid med läkare först.

När ska man uppsöka läkare: Om du misstänker att ditt barn har atopisk dermatit ska du kontakta vården, för att få behandlingsråd och information. Uppsök också läkare om utslagen börjar vätska. Då är de troligtvis infekterade.