Förkylning

RELATIONER

Småbarnsföräldrarnas värsta ovän. Upp till fem års ålder brukar barn ha mellan sju och nio luftvägsinfektioner – per år! Förkylningar är virusinfektioner med snuva, hosta och feber som vanligaste symptom. Sjukdomen brukar vara i ungefär en vecka.

Behandling: Det finns inget botemedel för förkylningar. Däremot ska du låta barnet vila och dricka mycket. Nässpray, febernedsättande och hostmedicin kan lindra besvären. Tvätta barnets händer efter. Om barnet har svårt att sova är det smart att höja huvudändan på sängen. Babyn kan sova i babysittern.

Så smittar den: Via hosta, nysningar eller från hand till hand. Smittorisken är som störst i början av förkylningen. Efter en till tre dagar efter smittotillfället insjuknar barnet. Däremot blir man inte lättare förkyld om man blir kall, som många tror.

När ska man uppsöka läkare: Om förkylningen inte blir bättre inom en vecka, barnet får varig snuva eller öronvärk som inte går över inom några timmar. Öroninflammation är en vanlig följdsjukdom och måste behandlas med antibiotika.

ARTIKELN HANDLAR OM