Ser du ut så här blir du lättare gravid

”Barbie- kvinnor” har högre halt av kvinnligt könshormon

RELATIONER

Har du en kropp formad som en Barbie-docka? Då har du tre gånger så stor chans att bli gravid som dina mer päronformade medsystrar. Det hävdar i alla fall amerikanska och polska forskare.

Originalet. Barbie har haft samma slanka kroppsform sedan den första dockan kom 1959.

Barbiedockan ses av vissa som en symbol för kvinnlighet – åtminstone i västvärlden – med den slanka kroppsformen, smala midjna och stora bysten. Nu visar det sig att symbolen också har en biologisk utgångspunkt.

Det är Harvard-forskarna Peter Ellison och Susan Lipson från USA, och den polska forskaren Grazyna Jasienska från universitetet i Krakow, som ligger bakom rapporten, som publicerades på New Scientists webbsida på onsdagen.

Har mer kvinnligt könshormon

De har undersökt 119 polska kvinnor mellan 24 och 37 år, och kom fram till att kvinnor med smal midja, stor byst och slank kroppsform har högre dos av det kvinnliga könshormonet östrogen i kroppen.

Östrogen är det starkast verksamma könshormonet, och har som huvuduppgift att förbereda livmodern på att ta emot den befruktade äggcellen.

De Barbie-formade kvinnorna i studien hade 26 procent högre östrogennivå än andra kvinnor. Vid ägglossning ökade nivån ytterligare, till 37 procent.

– När nivåerna hos dessa kvinnor är 30 procent högre än hos andra kvinnor kan man säga att de grovt sett har tre gånger större chans att bli gravida, säger forskarna till New Scientist.

Vet att män fastnar för kvinnliga former

Men läkarna är skeptiska.

– Vi kan inte utan vidare fastslå att en ökad hormonnivå ökar chanserna att bli gravid, säger professor Britt-Ingegjerd Nesheim, vid Ullevåls universitetssjukhus i Oslo, till norska Verdens Gang.

– Vi har vetat länge att män fastnar för kvinnor med kvinnliga former, eftersom de utstrålar att de är fertila. Att dessa kvinnor skulle ha högre grad av könshormon är helt nytt.

Karin Klarström

ARTIKELN HANDLAR OM